Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, povodom davanja pomena sedmočlanoj posadi, pilotima stradalim u avinskoj nesreći koji su prenosili humanitranu pomoć Jermeniji 1988. godine, položila je danas venac na novosadski hačkar.

– Danas obeležavamo tužan dan, dan kada su najplemenitija dela, nastala iz najljudskijih obzira i pobuda, nažalost potpala u senku velike tragedije i nesreće. Tog 12. decembra 1988. godine u nesreći prilikom pada aviona poginula je sedmočlana posada, koja je dopremala humanitarnu pomoć iz naše zemlje stanovništvu ugroženom katastrofalnim zemljotresom koji je pogodio Jermeniju. Danas se na ovom mestu sa setom i sa velikim poštovanjem sećamo srpskih pilota i istovremeno zahvaljujemo jermenskom narodu koji saoseća i deli našu tugu – kazala je predsednica novosadskog parlamenta.

Ona je dodala da u današnjem sećanju na poginule pilote treba da se podsetimo da plemenitost i humanost čine svet boljim.

– Budimo spremni da pomognemo drugom u nevolji, jer dobrota nikad nije uzalud data. Danas je dan kada, uprkos žalosti, ističemo prijateljstvo sa jermenkim narodom i istrajnost da pomognemo jedni drugima – poručila je MSc Jelena Marinković Radomirović.

Vence na novosadski hačakar položili su i potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, načenik Južnobačkog okruga Milan Novaković, predstavnici Vojske Srbije i Novosađanka jermenskog porekla i predstavnica građanskog inicijativnog odbora za obeležavanje pomena Araksi Mikaelijan.

Novosadski hačkar, jermenski karakterističan spomenik, predstavlja ujedno i zahvalnost Novom Sadu za pružanje utočišta izbeglim Jermenima 1739. godine.