Nacionalni praznik Rusina, obeležen je večeras u Srpskom narodnom pozorištu, a svečanosti je prisustvovala predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović.

Nacionalni praznik Rusini slave povodom 17. januara 1751. godine, kada je administrator Franc Jozef de Redl, u ime Habsburške monarhije, potpisao ugovor o naseljavanju komorske pustare Veliki Krstur i tako označio veliku i veoma značajnu prekretnicu u daljem razvoju ove nacionalne zajednice.

Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović pozdravila je prisutne u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. Ona je napomenula da je ovo podneblje, sticajem istorijskih okolnosti, vekovima dom mnogih naroda i nacija.

– Iz te okolnosti proizišla je i najveća vrednost ovog regiona, a to je svojevrsna i izuzetna tolerantnost, poštovanje prava na različitost, poštovanje i razumevanje drugih, drugačijih kulturnih identiteta i otvorena komunikacija među njima. Rusini na ovim prostorima žive od polovini 18. veka i neodvojivi su deo našeg zajedničkog kulturnog, istorijskog, višenacionalnog identiteta, bogatstva različitosti i tradicije na koju smo s razlogom ponosni i koju svi zajedno želimo da sačuvamo i ostavimo u nasleđe generacijama koje dolaze – istakla je predsednica gradskog parlamenta.

Ona je dodala da multikulturalnost nije samo pitanje istorije i tradicije, već je to i savremeno pitanje.

– Gradu Novom Sadu nije bez razloga pripala prestižna titula Evropske prestonice kulture. Ona je, između ostalog, dokaz da su i najviši evropski autoriteti bili složni u mišljenju da naša “srpska Atina” predstavlja zaista Evropu u malom u onom najpozitivnijem smislu. I meni, kao predsednici Skupštine Grada Novog Sada, je od izuzetnog značaja i veoma drago što Novi Sad nastavlja da neguje ove vrednosti, što podržavamo i oslanjamo se jedni na druge u našem zajedničkom domu, u našem zajedničkom gradu – poručila je predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović.

Na svečanosti povodom nacionalnog praznika Rusina prisutnima su se obratile i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajenicama Dragana Milošević.