Svečanom akademijom u Pozorištu mladih, večeras je obeleženo 90 godina od osnivanja ovog pozorišta, nastalog 1932. godine, prvo kao lutkarskog, a potom Pozorišta mladih. Svečanosti su prisustvovale poznate ličnosti javnog života Novog Sada i Vojvodine,

a u uvodnom delu Svečane akademije njima se obratila predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, poručivši da je Pozorište mladih uspevalo da opstane uprkos neizvesnostima koje donosi dug vremenski period.

– Od trenutka kada je nastalo, 1932. godine, kao prvo lutkarsko pozorište u Srbiji, pa do danas, kada ovaj pozorišni hram puni 90 godina postojanja, u Pozorištu mladih odigrano je više od 20 hiljada predstava, sa blizu tri miliona gledalaca. Pozorište mladih, glumci i reditelji, dali su ogroman doprinos pozorišnoj umetnosti. Nama, kao publici, priuštili su neverovatne i nezaboravne trenutke dok smo ih gledali – poručila je MSc Marinković Radomirović.

Ona je dodala da se Pozorište mladih izdvaja od drugih jer je to mesto „gde se deca prvi put susreću sa pozorišnom umetnosti“.

– Ovde deca prvi put vide i čuju glumce, vide lutke, nasmeju se ili uplaše, osete scenu. To je mesto gde se mladom biću prvi put javi emocija prema pozorištu i ta emocija većinu nas koji smo večeras ovde ispunjava i dan danas – kazala je predsednica gradskog parlamenta.

Ona je u ime gradonačelanika Novog Sada Miloša Vučevića i svoje lično ime čestitala ansamblu Pozorišta mladih značajan jubilej, rekavši da je pun romantike i simbolike što se proslavlja u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture.

Prisutnima se obratio i direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović, istakavši da je Pozorište mladih prvo na liniji fronta pri usmeravanju i formiranju pozorišne publike, „jer svako ko se rodi u Novom Sadu, prve pozorišne korake načini baš ovde, u ovoj zgradi.“

– Dragi prijatelji, večeras Novi Sad, Evropska prestonica kulture, slavi 90. rođendan pozorištu koje ima lutkarsku scenu najstariju na Balkanu, ali i pozorištu koje gradi repertoar prave prestonice kulture. Kako godine prolaze, mi smo sve mlađi i mlađi. Želja nam je da postanemo pravi rasadnik talenata, da okupljamo mlade glumce koji će baš kao i naša publika, prohodavati na ovim daskama – poručio je Nestorović.

Za svoj rad Pozorište mladih dobilo je niz priznanja i nagrada, kako na domaćim, vojvođanskim i republičkim, tako i međunarodnim smotrama i takmičenjima.