Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović primila je danas u gradskom parlamentu nerezidencijalnog ambasadora Republike Jermenije u Srbiji sa sedištem u Pragu Ašota Hovakimiana. Razgovorima je prisustvovao i drugi sekretar ambasade Jermenije Agop Sargsjan.

Tema razgovora bila je uspostavljanje saradnje sa ambasadom Jermenije, kao i gradovima ove zemlje.

Predsednica Skupštine Grada Novog Sada upoznala je ambasadora sa radom i aktivnostima gradskog parlamenta. Ona je istakla da je Novi Sad uvek otvoren za saradnju, a s obzirom da je Novi Sad kulturni, privredni, administrativni, obrazovni i naučni centar AP Vojvodine i regiona, saradnja je moguća u raznim oblastima sa gradovima iz drugih zemalja.

Kako je Novi Sad Evropska prestonica kulture, poseban akcenat tokom razgovora dat je ovoj oblasti, a predsednica novosadske Skupštine je istakla moguću saradnju kako kroz ustanove i institucije koje se bave kulturom, tako i kroz učestvovanje i realizaciju projekata iz kulture. Ona je, takođe, podsetila da je Novi Sad grad mladih, te da je naš grad nedavno bio Omladinska prestonica Evrope. Navela je da je saradnja gradova svakako odraz odnosa između država, a Jermenija i Srbija su tradicionalni i međusobom poštovani prijatelji.

Ambasador Jermenije upoznao je predsednicu Skupštine Grada Novog Sada sa istorijom Jermenije, zemlje sa bogatim i drevnim kulturno-istorijskim nasleđem. On je istakao da sličan mentalitet dva naroda može biti korak bliže za različite zajedničke projekte u oblasti kulture, nauke i privrede.

Ambasador Jermenije Ašot Hovakimian i predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović složili su se da je današnja poseta svakako značajan korak ka definisanju i uspostavljanju saradnje između gradova, ali istovremeno i potvrda predanosti i istrajnosti u očuvanju i negovanju prijateljstva dve države i dva naroda.