Više od hiljadu trkača iz zemlje i manjim delom iz inostranstva startovaće u nedelju, 27. marta, sa Trga slobode u 11 časova, kada se označi početak 29. Novosadskog polumaratona. Pored glavne trke, od 21,097 kilometara, učesnice i učesnici će imati prilike da trče i kraće staze od 10 i pet kilometara, dok je za one mlađe, osnovce i srednjoškolce, kao i bebe, takođe organizovan sportski program, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Predsednica Skupštine Grada Novog Sada i predsednica Organizacionog odbora Novosadskog polumaratona MSc Jelena Marinković Radomirović istakla je očekivanja da će trke Novosadskog polumaratona proći u najboljem redu, a da je Organizacioni odbor učinio sve kako bi se trkači u nedelju osećali prijatno i bili fokusirani na trku.

– Podatak da se u nedelju održava 29. polumaraton dovoljno govori o tome koliko su predstojeća trka, ali i maraton koji se održava na jesen veoma važne za Novi Sad. Naš grad ima dugu tradiciju održavanja polumartona i ono što je bitno jeste da ova trka nije samo trka u kojoj učestvuju profesionalci nego i veliki broj rekreativaca, kao i dece osnovnog i srednjoškolskog uzrasta. Pored takmičarskog dela, za grad je veoma važno što kroz održavanje polumaratona promovišemo rekreativni sport i zdrav odnos prema životu – poručila je predsednica gradskog parlamenta MSc Jelena Marinković Radomirović.

Kao predsednica Organizacionog odbora polumaratona ona se osvrnula na organizovanje i koordinaciju gradskih preduzeća i ustanova, ali i drugih institucija, bez kojih „ne bi bilo moguće organizovati ovakvu sportsku manifestaciju“.

– Imamo njihovu ozbiljnu podršku i svako od njih doprinosi iz svog dela posla da se trka organizuje tako da trasa bude sređena, a učesnici sigurni – zaključila je MSc Marinković Radomirović.

Ona je pozvala Novosađanke i Novosađane da u nedelju učestvuju u nekoj od trka polumaratona, apelujući na vozače da imaju strpljenja i preusmere se na alternativne saobraćajnice dok traje trka.

Dimitrije Dolga iz Novosadskog polumaratona istakao je da se za nedelju prijavilo više od hiljadu učesnica i učesnika, od čega oko 500 na polumaratonsku trku. On je dodao da učestvuje i nekoliko desetina stranaca, uglavnom iz zemalja okruženja: Hrvatske, BiH, Slovenije, Rumunije i Severne Makedonije.

On je objasnio da će se trke osnovaca i srednjoškolaca održati isključivo u pešačkoj zoni. Takođe, za učesnike trka organizovana su dva mesta za okrep na stazama i jedno na cilj.

Sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić kazao je da 50 volontera ove organizacije pomaže i biće raspoređeno tokom nedeljne trke. On je rekao da Crveni krst učestvuje u organozovanju maratona i polumaratona od prve trke, pa sve do danas i da je velika čast biti deo manifestacije koja promoviše zdravlje i zdrav stil života.

Trasa polumaratonske trke ide od Trga slobode, Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom, Kejom žrtava racije, Bulevarom cara Lazara, Ulicom dr Sime Miloševića, Jiričekovom, Fruškogorskom, Bulevarom despota Stefana i Beogradskim kejom.