Predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, prisustvovala je danas Danu Grada Kragujevca, koji se obeležava povodom 6. maja 1818. godine, kada je odlukom Narodne skupštine Kneževine Srbije, na đurđevdanskom zasedanju, srpski grad postao prestonica tadašnje kneževine.

U okviru svečanosti, predsednica je prisustvovala svečanoj sednici Skupštine Grada Kragujevca, održanoj u zgradi stare Skupštine, na kojoj je gradonačelnik Nikola Dašić uručio godišnja priznanja zaslužnim građanima.

– Danas Kragujevac obeležava jedan od najvažnijih dana u istoriji ne samog ovog grada, nego i Srbije. Kragujevac je tada proglašen za prestonicu Kneževine Srbije, što je početak i deo stvaranja moderne Srbije.

Svakako da je ta odluka dala doprinos Kragujevcu da postane administrativni, kulturni, privredni i politički centra. Zbog toga Kragujevčanke i Kragujevčani mogu biti ponosni na svoj grad, ali i na sebe. Jer, svaki grad čine ljudi, njihova dela i sve ono što ostavljaju budućim generacijama kao vrednosti koje treba negovati, održavati i oplemenjivati za predstojeće naraštaje – poručila je predsednica novosadske Skupštine svojim domaćinima.

Tokom proslave, predsednica se srela i sa predsednikom Skupštine Grada Kragujevca Miroslavom Petrošinovićem, a zajedno sa njim i gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem, obišla je Đurđevdanski karneval, organizovan nakon svečane sednice.