Šesti festival kratkih pozorišnih formi za decu „Teatar na dar“ otvoren je danas u Kulturnoj stanici „Barka“, a festival je otvorila predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović.

Festivalski program počeo je juče radionicama za decu, a danas, nakon otvaranja, usledile su kratke pozorišne predstave za najmlađe. Otvarajući festival, predsednica novosadskog parlamenta podsetila je mladu publiku da je Novi Sad ove godine Evropska prestonica kulture.

– Čitava godina biće u znaku kulturnih događaja i manifestacija i u svim tim dešavanjima, posebno mesto zauzimaju deca. I to sa velikim razlogom. Stvarajući naviku za kulturu od malih nogu, deca će, kad odrastu, organizovati svoju sredinu sa vrednostima daleko višim nego u da to čine bez kulture. Kultura kod dece stvara razumevanje svrhe, podstiče kreativni duh, veštine, nezavisnost i hrabrost. Sve ono što je deci potrebno prilikom odrastanja i stasavanja – kazala je MSc Jelena Marinković Radomirović.

Ona je dodala da će Novi Sad uvek podržavati ovakve manifestacije.

– Neka deca uče, neka se oplemenjuju kroz igru i kulturu. Neka se upoznaju sa emocijama koje donosi pozorište. I neka uživaju u tome. Sigurna sam da će vam biti lepo i da će vam ostati lepo sećanje i uspomena na godinu kada je naš grad bio evropska prestonica kulture – poručila je predsednica Skupštine Grada Novog Sada.

Sandra Stojkov, iz organizacije festivala, rekla je da od početka organizovanja novosadska pozorišta učestvuju u manifestaciji, a da je ove godine poseban gost Branko Kockica. Ona je dodala da će se pored predstava, deca zabavljati kroz animacije, radionice i druge sadržaje za mlade.

Tokom otvaranja „Teatar na dar“, predsednica Skupštine Grada Novog Sada primila je i zahvalnicu festivala gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.