Frtalj maraton, drugi po redu, održaće se u nedelju, 12. juna, a start trke zakazan je u Ulici Miloša Bajića (kod Doma Vojske) sa početkom u 9:30 časova. Učesnicima će na raspolaganju biti dve trke, jedna od pet i druga od 10 kilometara, a kako je na današnjoj konferenciji za novinare najavila predsednica Skupštine Grada Novog Sada i predsednica Organizacionog odbora MSc Jelena Marinković Radomirović, Frtalj maraton je odlična prilika za sve ljubitelje trčanja da se oprobaju, ali i uvertira za jubilarni 30. Novosadski maraton koji se održava na jesen.

– Za razliku od maratona i polumaratona, Frtalj maraton se organizuje po drugi put u Novom Sadu, ali to naravno ne umanjuje njegov značaj. Verujem da će i ova trka postati tradicionalna. Grad Novi Sad je podržao organizaciju ovog sportskog događaja. Gradske službe, preduzeća i ustanove pružili su neophodnu pomoć i podršku u održavanju Frtalj maratona. Svako od njih doprinosi iz svog dela posla da se trka organizuje i sprovede na način da svi učesnici budu bezbedni i da sigurno stignu do cilja. Zbog toga se svima koji pomažu u organizaciji trke zahvaljujem, jer značaj i popularnost sportskih manifestacija ne čini samo takmičenje, već i činjenica da se svi učesnici osećaju prijatno i relaksirano – poručila je predsednica novosadske Skupštine MSc Jelena Marinković Radomirović.

Ona je pozvala Novosađanke i Novosađane da učestvuju na Frtalj maratonu, a vozače da u nedelju imaju razumevanja što će pojedine saobraćajnice biti do podneva zatvorene za saobraćaj.

Podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Aranka Binder istakla je da ovakve manifestacije pokreću sve one koji se rekreativno bave sportom. Ona je dodala da joj je čast što ponovo može da bude deo organizacije sportskog događaja koji promoviše zdrav život i sport.

Član Organizacionog odbora Frtalj maratona Dimitrije Dolga objasnio je da je staza dugačaka pet kilometara, tako de se trči jedan, odnosno dva kruga. On se zahvalio gradskim preduzećima i ustanovama, kao i svima koji učestvuju u organizovanju maratona, jer pomažu u svim aspektima održavanja trke. Naveo je da je obezbeđna dovoljna količina vode i energetskih napitaka za učesnike trka u nedelju.

Sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić kazao je da će 20 volontera ove organizacije biti na raspolaganju tokom Frtalj maratona. On je rekao da Crveni krst učestvuje u organozovanju maratona i polumaratona od samog početka i da je velika čast što su sve vreme deo manifestacije koja promoviše sport i zdravlje.

Trasa staza Frtalj maratona ide od raskrnice Ulice Miloša Bajića i Beogradskog keja, dalje Kejom žrtava racije, Bulevarom cara Lazara, sve do raskrsnice sa Stražilovskom, gde se trkači vraćaju nazad istom rutom do raskrnice Beogradskog keja i Ulice Bajči Žilinskog, te nazad do cilja u Miloša Bajića.