Glumica Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević Dimić, humanista Dragomir Ljubinac i Muzej Vojvodine dobitnici su ovogodišnje Oktobarske nagrade Grada Novog Sada, dok je Novembarska povelja za 2022. godinu pripala Poljoprivrednoj školi sa domom učenika, Futog, prof. dr Savi Damjanovu, službeniku u penziji Vujadinu Stankovu i Hokej klubu Vojvodina, odlučeno je na današnjoj svečanoj sednici Skupštine Grada Novog Sada.

Gordani Đurđević Dimić nagrada je dodeljena za izuzetna glumačka ostvarenja u brojnim pozorišnim predstavama, na filmu i televiziji, čime je doprinela prepoznatljivosti novosadske kulturne scene. Dragomiru Ljubincu nagrada dodeljena je za ostvarenja u višedecenijskom humanitarnom radu, kao životno opredeljenje za pružanje pomoći i podsticanje svih koji dele ideale za dobročinstvo. Muzeju Vojvodine visoko gradsko priznanje je dodeljeno za izuzetna ostvarenja u muzejskoj delatnosti na prikupljanju, čuvanju i konzervaciji muzejske građe i predmeta, kao i proučavanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, radi spoznaje značaja nasleđa i neophodnosti očuvanja kulturnog blaga na području Vojvodine.

Poljoprivredna škola sa domom učenika zaslužila je Novembarsku povelju za 2022. godinu za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti prosvete i dostignuća u obrazovnom i vaspitnom radu, čime je značajno doprinela reformi srednjeg stručnog obrazovanja, a u godini u kojoj se obeležava jubilej 75 godina od osnivanja Škole. Prof. dr Savi Damjanovu Novembarska povelja dodeljena je za izuzetne rezultate ostvarene stvaralačkim opusom, kroz umetnički, naučni i pedagoški rad i doprinos unapređenju prosvete i duhovnog stvaralaštva. Vujadinu Stankovu visoko gradsko priznanje dodeljeno je za požrtvovani višedecenijski rad i posvećenost građanima i društvu, koji je primenjujući principe „dobre uprave“ u cilju efikasnijeg ostvarivanja prava građana pred organima Grada Novog Sada doprineo uspostavljanju i jačanju poverenja građana u institucije Grada Novog Sada. Hokej klubu Vojvodina Novembarska povelja dodeljena je za postignute rezultate u sportu, krunisane titulom šampiona Srbije u seniorskoj konkurenciji u sezoni 2021/2022 i dugogodišnje zalaganje i doprinos očuvanju sportskog kolektivnog duha u radu sa svim uzrastima i kategorijama, povodom 65 godina od osnivanja.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, dok se Novembarska povelja dodeljuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Visoka gradska priznanja biće uručena ovogodišnjim laureatima na svečanosti u Gradskoj kući.