Na današnjoj sednici Saveta za kulturu i informisanje razmatrana je Inicijativa Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ za izmenu Odluke o postavljanju skulpturalnog dela na prostoru „Kreativnog distrikta“ u Novom Sadu.

Zbog nepredviđenih okolnosti do kojih je došlo usled građevinskih radova na prostoru Kreativnog distrikta u neposrednoj blizini gde je predviđena postavka skulpture, značajno se narušava realizacija Odluke o postavljanju skulpturalnog dela na prostoru „Kreativnog distrikta“ u Novom Sadu – navodi se u obrazloženju.

Na sednici je naveden još jedan bitan razlog za iniciranje ove promene lokacije skulpture, a to je činjenica da finansijska sredstva za ovu postavku obezbeđuje Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“. U skladu sa Odlukom o finansiranju projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ period realizacije Projekta obuhvata period od 1. januara 2017. do 31. januara 2023. godine, te je neophodno da Fondacija finansira i realizuje konkurs za idejno rešenje predmetne skulpture najkasnije do 31. januara 2023. godine. Imajući u vidu da radovi koji su u toku, neće biti završeni u skorijem vremenskom periodu, neophodno je izmeniti lokaciju postavke skulpture, zaključeno je na sednici.