Članovi Saveta za zaštitu životne sredine na danas održanoj sednici prihvatili su Predlog rešenja o prestanku važenja Rešenja o zaštiti spomenika prirode „Piramidalni hrast u Dunavskom parku“ i uputili ga Skupštini Grada Novog Sada na razmatranje. Na današnjoj sednici Savet je prihvatio i Izveštaj o realizaciji Programa investicionih aktivnosti na očuvanju i unapređenju zelenila Javnog komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo“ Novi Sad za 2022. godinu, za period 1. januar – 31. decembar 2022. godine, te Izveštaj o korišćenju sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada za 2022. godinu, pa su oba prosleđena novosadskoj Skupštini na razmatranje.

U obrazloženju Predloga rešenja o prestanku važenja Rešenja o zaštiti spomenika prirode „Piramidalni hrast u Dunavskom parku“ navedeno je da je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, nakon revidiranja stanja Informacionog sistema zaštićenih područja, utvrdio da je spomenik prirode „Piramidalni hrast“ u Dunavskom parku uključen u veće zaštićeno područje proglašeno u novijem periodu odnosno u Spomenik prirode „Dunavski park“.

Prema Izveštaju o realizaciji Programa investicionih aktivnosti na očuvanju i unapređenju zelenila Javnog komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo“ Novi Sad za 2022. godinu, u navedenom periodu realizovana je nabavka mašine za usitnjavanje zelenog otpada „drobilica“, u iznosu od 19.980.000 dinara što predstavlja 50 odsto ukupne vrednosti, dok je avans, od 50 odsto, uplaćen tokom 2021. godine.

Kada je reč o Izveštaju o korišćenju sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2022. godinu, na sednici je navedeno da je od ukupno planiranih sredstava u iznosu o 392.618.739,20 dinara, za aktivnosti programa utrošeno 369.453.727,39 dinara, odnosno 94,1 odsto planiranih sredstava.

O prihvaćenom predlogu i izveštajima raspravljaće odbornice i odbornici na narednoj sednici gradskog parlamenta.