Fruškogorski maraton, 46. po redu, počeo je danas startovanjem 10-ak hiljada učesnika. Tokom dva dana, danas i u nedelju, ljubiteljima prirode biće na raspolaganju 14 staza na Fruškoj gori, od kojih su pet takmičarskog, a devet netakmičarskog karaktera.

Ovogodišnji Fruškogorski maraton otvorila je predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, poželevši učesnicama i učesnicima uspešno savladavanje staza, uz mnogo lepih utisaka.

– Fruškogorski maraton je jedan od nastarijih i najmasovnijih sportsko-rekreativnih događaja u Evropi, a ljubitelji prirode se na ovom mestu, na Popovici, sastaju već 46 godina. Ovih gotovo pola veka ne bi bilo ispunjeno da nije upornih ljudi koji su tako uspešno organizovali i unapređivali Fruškogorski maraton, ali i svih onih institucija i ustanova koje su bile voljne i spremne da pomognu i podržavaju organizaciju maratona. Ali, najzaslužniji za dugovečnost Fruškogorskog maratona jeste vi, takmičari, planinari, rekreativci, ljubitelji prirode. Vi, učesnici, ste snaga i energija ovog maratona – kazala je MSc Jelena Marinković Radomirović.

Predsednica Skupštine Grada Novog Sada je dodala da dugovečnost Fruškogorskog maratona, kao i njegova velika popularnost, pokazuju da je ova manifestacija u neku ruku postala zaštitni znak, simbol, kako Novog Sada, tako pre svega Fruške gore.

– Slika koja se šalje sa ovog mesta, sa starta maratona na Popovici zaista je lepa. Ona govori o jednom zdravom odnosu čoveka i prirode, ali i poštovanja prema prirodi – zaključila je predsednica novosadske Skupštine MSc Marinković Radomirović.

Današnjem otvaranju Fruškogorskog maratona je prisustvovao predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić, kao i direktor Fruškogorskog maratona dr Nenad Sudarov. Pored domaćih, na ovogodišnji Fruškogorski maraton prijavili su se i takmičari i rekreativci iz 15-ak zemalja Evrope i sveta.