Svečanost povodom obeležavanje školske slave Sveti Sava održana je danas u Osnovnoj školi „Prva vojvođanska brigada“, a svečanom programu prisustvovala je predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović.

U okviru obeležavanja školske slave održan je kulturno-svečani program, tokom kojeg su đaci škole recitovali, svirali i igrali narodne folkorne igre. Na samom početku svečanosti lomljen je slavski kolač i držana je beseda.

– Sveti Sava je utkao u biće našeg naroda kulturu i prosvetu, umetnost i ljubav, pravednost i čovekoljublje. Zato učenje o Svetosavlju nije ništa drugo do učenja o vrednostima koje on simbolizuje, a koje su zalog za budućnost i očuvanje našeg identiteta, naše države i nas samih – poručila je MSc Jelena Marinković Radomirović tokom uvodnog obraćanja, dodavši da je uticaj Svetog Save „sveobuhvatan i neprolazan“.

Predsednica novosadske Skupštine istakla je da je Sveti Sava uvideo da je obrazovanje najvažniji alat za razvoj nacije i društva, ali i uspeha države u razvijenom svetu.

– Bez obzira što je vremenska distanca njegovog doba i sadašnjice velika, obrazovanje nosi ista načela i principe – kazala je MSc Marinković Radomirović.

Predsednica gradskog parlamenta poželela je nastavnicima i učiteljima da istarju u svom zadatku, upornosti i entuzijazmu, prenoseći znanje svojim učenicima, a da će u Novom Sadu uvek imati otvorenog i partnera spremnog da pomogne i podrži.

– Vama, dragi đaci, želim da ovaj dan i ono što on simbolizuje, bude vodilja u nastavku školovanja. Usvajajte i zalažite se za vrednosti koje simbolizuje Sveti Sava i naše društvo će biti bolje i lepše mesto za život – zaključila je predsednica Skupštine Grada Novog Sada.

Đacima, njihovim roditeljima i nastavnicima OŠ „Prva vojvođanska brigada“ obratio se i direktor ove škole Oliver Stojanović, ako i ovogodišnji kum slave Milan Balać.

Pored svečanosti u OŠ „Prva vojvođanska brigada“, novosadske osnovne i srednje škole danas su održale prigodan program, obeleživši školsku slavu Sveti Sava.