Svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu, tokom koje je dodeljena Februarska nagrada, danas je obeležen 1. februar Dan Grada Novog Sada. Visoko gradsko priznanje dobitnici, stonoteniserki s invaliditetom, Borislavi Perić Ranković uručio je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić,

a Svečanoj akademiji prethodio je prijem delegacija gradova pobratima Novoga Sada u Svečanoj sali Gradske kuće. Goste iz pobratimskih i prijateljskih gradova ugostili su gradonačelnik i predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović.

– Hvala svim predstavnicima gradova i opština koji su došli da uveličaju naše slavlje, 276. rođendan Novog Sada.

Dugogodišnje prijateljstvo koje negujemo sa našim gradovima pobratimima i gradovima prijateljima, jeste garancija da uvek možemo da računamo jedni na druge. To ne diktiraju samo sporazumi i slova na papiru, već istinski duboke veze, koje traju decenijama ili čak vekovima – rekao je gradonačelnik Đurić obraćajući se prisutnima i dodao da se nada da će gosti grada uživati u današnjem danu i da će poneti samo lepe uspomene iz Novog Sada.

Nakon prijema u Gradskoj kući, održana je Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu, na kojoj je gradonačelnik Novog Sada uručio vidsoko priznanje Borislavi Perić Ranković.

– Pre nego što je na levoj obali Dunava, spram Petrovaradinske tvrđave, nastala Racka varoš, potonji Petrovaradinski šanac, na tom mestu, kroz dugu pisanu istoriju ovog dela sveta, znatnijeg naselja nije bilo. Njegovi stanovnici su pre 276 godina od Marije Terezije otkupili status slobodnog grada, a nekadašnji Petrovaradinski šanac tada je dobio i novo ime: na latinskom Neoplanta, na mađarskom Ujvidek, nemačkom Nojzac i na srpskom Novi Sad. I tako je u močvarama, barama i ritovima s druge strane Varadinske stene nastao grad. Grad koji nije imao šanse da uspe, zasađen na mestu na kom gradovi ne niču, uspeo je da naraste do varoši znatnijih i starijih, da bi ih u vremenu koje je usledilo, sustigao, prestigao i ostavio daleko iza sebe. I sve to zahvaljujući trudu i radu Novosađana svih vera i nacija. I danas sledimo veru naših predaka. Zato želim da zajedno i dalje radimo na razvoju našeg Novog Sada, ujedinjeni oko prosperiteta i razvoja našeg grada, oko pobeda, mostova, novih škola, vrtića, bolnica, fabrika. Ujedinjeni oko razvoja i uvek odani Gradu pobedniku, Gradu heroju, Gradu budućnosti, našem i jedinom Novom Sadu – rekao je gradonačelnik Milan Đurić čestitavši Novosađanima Dan grada i dobitnici Februarske nagrade na prestižnom priznanju.

– Dovoljno je samo reći: Borislava Perić Ranković! Junakinja Novog Sada i naše Srbije.  Dama i šampionka neverovatne energije. Ogromno hvala na svim fantastičnim uspesima, na ljubavi prema Novom Sadu, na tome što daje motivaciju drugim osobama da budu jače, bolje, snažnije i srećnije. Čestitam joj u ime svih Novosađana i želim joj mnogo uspeha u daljem radu i životu – rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Dobitnica Februarske nagrade za 2023. godinu, Borislava Perić Ranković, zahvalila se na prestižnom priznanju rekavši da joj je čast što danas ispisuje još jednu stranicu istorije, kako Novog Sada, tako i sporta osoba sa invaliditetom.

– Grad Novi Sad, ali i svi vi koji živite u njemu, prepoznali ste da je ono što sam radila, ali i što radim, vredno jednog ovakvog priznanja. Svi ste vi u ovom priznanju, svako na svoj način,

jer kad god sam sebi postavljala pitanje šta i kako dalje, vi ste pronalazili način da mi pokažete da još nije vreme za odustajanje. Moje srce je prepuno emocija koje se ne mogu opisati i nemojte mi zameriti što nemam sada puno reči da iskažem svoju veliku zahvalnost svima onima koji su doprineli mojim uspesima, ali i uspesima mojih kolega. Grade, srećan ti 276. rođendan – istakla je Borislava Perić Ranković obraćajući se prisutnima na Svečanoj akademiji.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana, a povodom 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.