Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović primili su danas u Svečanoj sali Gradske kuće učesnike i učesnice 9. Evropskog prvenstva za košarkaške veterane i predstavnike Svetske košarkaške asocijacije za veterane FIMBA i poželeli im uspešno takmičenje, kao i prijatan boravak u Novom Sadu.

Evropsko prvenstvo za košarkaške veterane, koje se organizuje po deveti put, održava se u Novom Sadu od 24. juna do 3. jula, a na turniru učestvuju takmičarki iz 22 zemlje.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić zahvalio se predstavnicima FIMBA što je ova asocijacija odabrala Novi Sad kao mesto održavanja 9. Evropskog šampionata u košarci za veterane.

29-06-16-1

– Sama činjenica da je na turniru prijavljeno 1.500 takmičara, da će se igrati istovremeno na šest terena, devet takmičarskih dana, govori o veličini ovog sportskog događaja. Drago nam je da smo kao grad, posle Rige, Atine, Helsinkija, Hamburga, Pezare, Zagreba, Kanausa i Ostrave, zadovoljili kriterijume FIMBA i Novi Sad, zajedno, ugradili u istoriju ove asocijacije – podvukao je Jelušić.

On je podsetio da je na turniru zastupljeno 20 evropskih zemalja, ali da ekipe iz  Brazila i Čilea, kao specijalne goste, čine ovaj događaj internacionalnim sportskim događajem velikih razmera.

– Veterani košarke su nastavili svoj sportski život kroz održavanje ovakvih turnira i to dovoljno govori da sportska karijera ne prestaje samim tim kada prestaje profesionalizam. Ovaj turnir za mlade ljude treba da bude zvezda vodilja, jer sport kao amaterstvo može da počne i kao karijera, a da se zbog dobrog zdravlja i druženja može nastaviti i posle profesionalne karijere. Bavljenje sportom ne prestaje s određnim godinama, već onda kada ljudi to odluče – zaključio je predsednik novosadskog parlamenta, poželevši takmičarima u ime Novosađana i Novosađanki, kao i u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića rezultate za medalje.

29-06-16-2

Šef Kabineta gradonačelnika Aleksandar Petrović istakao je da je Evropsko prvenstvo u košarci za veterane prava uvertira pred kvalifikacioni turnir u košarci, koji će se održati u Beogradu, za dobijanje vize za odlazak na Olimpijske igre u Riju.

– U olimpijskoj godini Novi Sad je bio domaćin mnogim sportskim takmičenjima u raznim sportovima. Posle mačevanja i sportskog ribolova, na red je došla košarka, nakon fudbala sigurno najpopularniji sport – kazao je Petrović.

Predsednik Organizacionog odbora turnira Miodrag Hadžibabić zahvalio je na ukazanom poverenju čelnicima FIMBE, kao i Novom Sadu na velikoj podršci kojom je omogućeno organizovanje takmičenja.

Na takmičenju učestvuje 97 ekipa iz 22 zemlje, a za devet takmičarskih dana biće odigrano 300 utakmica u maloj i velikoj sali SPENS-a i na terenu Đačkog igrališta.