Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и шеф Кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић примили су данас у Свечаној сали Градске куће учеснике и учеснице 9. Европског првенства за кошаркашке ветеране и представнике Светске кошаркашке асоцијације за ветеране ФИМБА и пожелели им успешно такмичење, као и пријатан боравак у Новом Саду.

Европско првенство за кошаркашке ветеране, које се организује по девети пут, одржава се у Новом Саду од 24. јуна до 3. јула, а на турниру учествују такмичарки из 22 земље.

Обраћајући се присутнима, председник Скупштине града Здравко Јелушић захвалио се представницима ФИМБА што је ова асоцијација одабрала Нови Сад као место одржавања 9. Европског шампионата у кошарци за ветеране.

29-06-16-1

– Сама чињеница да је на турниру пријављено 1.500 такмичара, да ће се играти истовремено на шест терена, девет такмичарских дана, говори о величини овог спортског догађаја. Драго нам је да смо као град, после Риге, Атине, Хелсинкија, Хамбурга, Пезаре, Загреба, Канауса и Остраве, задовољили критеријуме ФИМБА и Нови Сад, заједно, уградили у историју ове асоцијације – подвукао је Јелушић.

Он је подсетио да је на турниру заступљено 20 европских земаља, али да екипе из  Бразила и Чилеа, као специјалне госте, чине овај догађај интернационалним спортским догађајем великих размера.

– Ветерани кошарке су наставили свој спортски живот кроз одржавање оваквих турнира и то довољно говори да спортска каријера не престаје самим тим када престаје професионализам. Овај турнир за младе људе треба да буде звезда водиља, јер спорт као аматерство може да почне и као каријера, а да се због доброг здравља и дружења може наставити и после професионалне каријере. Бављење спортом не престаје с одређним годинама, већ онда када људи то одлуче – закључио је председник новосадског парламента, пожелевши такмичарима у име Новосађана и Новосађанки, као и у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића резултате за медаље.

29-06-16-2

Шеф Кабинета градоначелника Александар Петровић истакао је да је Европско првенство у кошарци за ветеране права увертира пред квалификациони турнир у кошарци, који ће се одржати у Београду, за добијање визе за одлазак на Олимпијске игре у Рију.

– У олимпијској години Нови Сад је био домаћин многим спортским такмичењима у разним спортовима. После мачевања и спортског риболова, на ред је дошла кошарка, након фудбала сигурно најпопуларнији спорт – казао је Петровић.

Председник Организационог одбора турнира Миодраг Хаџибабић захвалио је на указаном поверењу челницима ФИМБЕ, као и Новом Саду на великој подршци којом је омогућено организовање такмичења.

На такмичењу учествује 97 екипа из 22 земље, а за девет такмичарских дана биће одиграно 300 утакмица у малој и великој сали СПЕНС-а и на терену Ђачког игралишта.