Град Нови Сад, као јединица локалне самоуправе у Републици Србији успоставља и одржава сарадњу са јединицама локалних самоуправа у земљи и иностранству у складу са Законом о локалној самоуправи и Статутом Града Новог Сада. Јединице локалне самоуправе могу сарађивати са јединицама локалне самоуправе других држава, у оквиру спољне политике Републике Србије, уз поштовање територијалног јединства и правног поретка Републике Србије, у складу с Уставом и законом. Одлуку о успостављању сарадње, односно закључењу споразума о сарадњи са јединицом локалне самоуправе друге државе, доноси скупштина јединице локалне самоуправе, уз сагласност Владе.

Као традиционално отворен град чији су становници припадници 26 различитих националних заједница, Нови Сад свој идентитет заснива на богатству различитости које је камен темељац његове историјске и културне баштине. Негујући односе сарадње не само са градовима у најближем окружењу, Нови Сад је током деценија успоставио и неговао пријатељске односе с бројним градовима у иностранству стално проширујући мрежу својих пријатеља који су своју приврженост том пријатељству показивали и у најтежим периодима кроз које је град пролазио у својој новијој историји.

У зависности од области од међусобног интереса, као и блискости и степена развијености односа сарадње Град има потписане споразуме о братимљењу или сарадњи са следећим градовима и мрежама:

БРАТИМЉЕЊЕ

 • Mодена, Италија

Повеља о братимљењу потписана у Модени, 7. априла 1964. године (потписали Младен Чомић председник Скупштине среза Нови Сад и Виторио Морсели председник Административне управе Провинције Модена).modena

Споразум о даљој сарадњи провинције и града Модене и Новог Сада потписан 17. марта 1984. године, a потписали су га Марио дел Монте, градоначелник Модене и Здравко Мутин, председник Скупштине Града Новог Сада.

Економска размена и пројекти, туризам, комунални инфраструктурни системи, подизање капацитета општинске организације и управе, културни програми и манифестације, спорт, хуманитарна помоћ.

 • Чангчун, Кина

cang-cunПовеља о братимљењу потписана 10. новембра 1981. године, а потписали су је Јован Дејановић председник Скупштине Града Новог Сада.

Економска размена и пројекти, образовни програми, здравство, културни програми и манифестације.

 • Дортмунд, Немачка

Повеља о братимљењу потписана 1982. године, а потписали су је Гинтер Замтлебе, градоначелник Дортмунда и Бранислав Миндић, председник Скупштине Града Новог Сада.dortmund

Економска размена и пројекти, туризам, спорт, здравство, културни програми и манифестације, школе, образовни програми, подизање капацитета општинске организације и управе.

 • Норич, Енглеска

Повеља о братимљењу потписана 1989. године, а потписали су је Давид Фулман, градоначелник Норича и Влада Поповић, председник Скупштине Града Новог Сада.noric

Школе, образовни програми, урбанизам, комунални инфраструктурни системи, здравство, социјална заштита, спорт, културни програми и манифестације, хуманитарна помоћ.

 • Илиуполи (Атинска општина) Грчка

iliupoliПовеља о братимљењу потписана је 28. маја 1994. године, а потписали су је мр Теодорос Георгакис, градоначелник атинске општине Илиуполи и Милорад Мирчић, председник Скупштине Града Новог Сада.

Културни програми и манифестације, спорт, хуманитарна помоћ.

 • Будва, Црна Гора

budvaПовеља о братимљењу потписана је 1996. године, а потписали су је Жарко Миковић, председник Скупштине Општине Будва и Ђуро Бајић, председник Скупштине Града Новог Сада.

Економска размена и пројекти, спорт, школе, образовни програми, културни програми и манифестације.

 • Темишвар, Румунијаtemisvar

Повеља о братимљењу потписана је 3. августа 2005. године, а потписали су је мр Георге Ћуханду, градоначелник Града Темишвара и Маја Гојковић, градоначелник Града Новог Сада.

Економска размена и пројекти, културни програми и манифестације.

 • Нижњи Новгород, Руска федерацијаniznji-novgorod

Повеља о братимљењу потписана 18. априла 2006. године, а потписали су је Булавинов Вадим Јевгенијевич, градоначелник Нижњег новгорода и Маја Гојковић, градоначелник Новог Сада.

Подизање капацитета општинске организације и управе, економска размена и пројекти, здравство, туризам, спорт, образовни програми, културни програми и манифестације.

 • Печуј, Мађарска

Споразум о братимљењу градова Печуја и Новог Сада потписан је на свечаности 13. јула 2009. године у Новом Саду. Споразум су потписали градоначелници Новог Сада Игор Павличић и Печуја др Пава Жолт.pecuj

Споразум о партнерској сарадњи: Споразум о партнерској сарадњи градова Печуја и Новог Сада закључен је 8. јануара 2002. године, а потписали су га др Толер Ласло, градоначелник Печуја и Борислав Новаковић, председник Скупштине Града Новог Сада.

Економска размена и пројекти, образовни програми, здравство, социјална заштита, културни програми и манифестације.

 • Гомељ, Белорусија

Повеља о братимљењу потписана је 13. маја 2013. године, а потписали су је председник Градског извршног комитета Гомеља Петр Алексејевич Кириченко и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.gomel

Град Нови Сад и Град Гомељ сарађиваће у областима економије, трговине, комуналних делатности, туризма, физичке културе, образовања, здравства, културе и социјалнеполитике, ради ефикаснијег искоришћавања постојећих техничких, индустријских и природних ресурса и могућности заразмену нових технологија и научнотехничких искустава.

 • Толука, Мексикоtoluca

Повеља о братимљењу потписана је 22. августа 2015. године у Новом Саду. Потписали су је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и градоначеник Града Толуке Браулио А. Алварез Хасо.

 • Куманово, Северна Македонија

Споразум о успостављању сарадње, као највиши правни акт који могу да потпишу градови из Републике Србије са градовима из иностранства, потписали су градоначелници Новог Сада и Куманова, Милош Вучевић и Максим Димитриевски, 10. новембра 2019. године.

Сарадња се успоставља на основама равноправности два пријатељска народа ради унапређења друштвеног и економског развоја. Град Нови Сад и Општина Куманово успостављају сарадњу у области културе, науке, образовања, туризма, спорта, као и у реализацији програма и пројеката у области социјалне заштите, урбанизма и комуналне делатности.

 • Александрија, Арапска Република Египат

Споразум о сарадњи, као највиши правни акт који могу да потпишу градови из Републике Србије са градовима из иностранства, потписали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и гувернер Александрије Мохамед Ел Шериф, 21. септембра 2021. године.

Заједничка сарадња остварује се између Града Александрије и Града Новог Сада у размени искустава у следећим областима: културно, уметничко и историјско наслеђе, заштита и очување животне средине, образовање, здравствена заштита и развој туризма. Сарадња се остварује и у расту инвестиционих прилика у оба града у контексту локалних правила и њихових одредби, расту протока туриста између два града, подстицању екотуризма, екотуристичких кампова и одрживе употребе природних ресурса и размени информација и вештина у пољопривреди.

 • Источно Сарајево, Република Српска, Босна и Херцеговина

Споразум о сарадњи, као највиши правни акт који могу да потпишу градови из Републике Србије са градовима из иностранства, потписали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, 29. септембра 2021. године.

Сарадња између Града Новог Сада и Града Источно Сарајево темељи се на узајамности и равноправности, узимајући у обзир традиционално и искрено пријатељство, ради унапређења и развоја партнерских односа и институционалне сарадње.

Град Нови Сад и Град Источно Сарајево успостављају сарадњу у области привреде, пољопривреде, културе и уметности, образовања, спорта, туризма, као и у области заштите животне средине.

СПОРАЗУМИ

 • Међуопштинска сарадња на нивоу Балкана (Мрежа балканских градова)

Највећи балкански градови: Споразум о пријатељству, сарадњи и развоју са циљем успостављања Мреже балканских градова.
Подизање капацитета општинске организације и управе, заштита животне средине, комунални инфраструктурни системи, просторно и урбанистичко планирање, образовање, јавни превоз и питање саобраћаја, социјална заштита, економски развој, трговина и конкурентност, здравство, сајамске манифестације и конференције, истраживања и технолошки развој, енергија и индустрија, телекомуникације и информативне технологије

 • Лавов, Украјина

Споразум о партнерској сарадњи: Економска размена и пројекти, здравство, образовни програми, културни програми и манифестације

 • Темишвар, Румунија; Сегедин, Мађарска

Споразум о сарадњи: Споразум сарадњи градова Сегедина, Темишвара и Новог Сада потписан ЈЕ у Сегедину 11. јануара 2001. године, а потписали су га др Бартха Ласло, градоначелник Сегедина, Dr ing Georghe Ciuhandu, градоначелник Темишвара и Борислав Новаковић, председник Скупштине Града Новог Сада.

Економска размена и пројекти, комунални инфраструктурни системи, заштита животне средине, туризам, спорт, образовни програми, културни програми и манифестације.

 • Улм, Савезна Република Немачка

Споразум о партнерској сарадњи: Споразум о партнерској сарадњи градова Улма и Новог Сада закључен је 6. јула 2002. године, а потписали су га Иво Гонер, главни градоначелник Улма и Борислав Новаковић, председник Скупштине Града Новог Сада.

Економска размена и пројекти, комунални инфраструктурни системи, образовни програми, културни програми и манифестације.

 • Гетеборг, Шведска

Споразум о партнерској сарадњи: Споразум о партнерској сарадњи града Новог Сада и Гетеборга закључен је 7. јуна 2002. године, а потписао га је мр Бранислав Поморишки.

Подизање капацитета општинске организације и управе, развој саобраћаја и развој локалне демократије.

 • Осијек, Хрватска,  Тузла, Босна и Херцеговина

Споразум о међуетничкој сарадњи: Споразум о међуетничкој толеранцији између Осијека, Тузле и Новог Сада потписан је у Тузли 21. фебруара 2002. године, а потписали су га Златко Крамарић, градоначелник Осијека, Јасмин Имамовић, градоначелник Тузле и Борислав Новаковић, председник Скуппштине Града Новог Сада.

Економска размена и пројекти, подизање капацитета општинске организације и управе, образовни програми, културни програми и манифестације, унапређење међуетничке толеранције и остваривање права и слобода националних мањина и етничких заједница, укључивање у процесе еврорегионалне сарадње.

 • Нант, Француска

Конвенција о партнерству: Конвенција о партнерству између Града Новог Сада и урбане заједнице Нант за развој јавног превоза (11. јули 2003. године).

 • Фрузенски рејон града Санкт-Петербурга, Руска федерација

Протокол о намерама: Протокол о намерама између територијалне управе фрузенског админстративног рејона Санкт-Петербурга, Руска федерација и Скупштине Града Новог Сада сачињен је 20. марта 2003. године, а потписали су га Марија Шчербакова, шеф Територијалне управе и Борислав Новаковић, председник Скупштине Града Новог Сада.

Споразум о сарадњи: Споразум о сарадњи између администрације Петроградског рејона Санкт-Петербурга и Новог Сада потписан је у Санкт-Петербургу 12. маја 2005. године, а потписали су га А. Дељукин, начелник администрације Петроградског рејона Санкт-Петербурга и Маја Гојковић, градоначелник Града Новог Сада.

 • Бања Лука, Република Српска, БиХ

Споразум о партнерској сарадњи: Споразум о партнерској сарадњи градова Новог Сада и Бања Луке потписан је у Бања Луци 24. март 2006. године, а потписали су га Драгољуб Давидовидић, градоначелник Бања Луке и Маја Гојковић, градоначелник Града Новог Сада.

 • Придружени члан Асоцијације градова „Eurocities“ (седиште у Бриселу)

Одлука о придруженом чланству града Новог Сада Асоцијацији градова „Eurocities“. Јачање веза међу градовима и промовисање међунационалне сарадње кроз учешће у пројектима Европске уније.

 • Краснодар, Руска Федерација

Иницијатива-Одлука о успостављању сарадње: Све области живота и рада за које оба града искажу интересовањ.

 • Орел, Руска Федерација

Споразум о успостављању сарадње: споразум потписан 31. јануара 2017. године, а потписали су га градоначелник Града Новог Сада Милош Вучевић и Начелник администрације Града Орела Василиј Федорович Новиков.

Овим споразумом успоставља се сарадњу са Градом Орелом, Руска Федерација, на основама равноправности, узајамног поверења и заједничких интереса.

Град Нови Сад и Град Орел сарађиваће у областима економије, науке, технике, технологије, туризма, образовања и културе и у другим областима о којима се договоре.

 • Улм, Савезна Република Немачка

Споразум о успостављању сарадње: споразум потписан 1. фебруара 2017. године, а потписали су га градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и градоначелник Улма Гунтер Циш.

Овим споразумом Град Нови Сад успоставља сарадњу са Градом Улмом, на основама равноправности, узајамног поверења и заједничких интереса.

Град Нови Сад и Град Улм сарађиваће у областима привреде, науке, туризма, инфраструктурним пројектима, спорта, образовања, културе и на реализацији пројеката Дунавске стратерије Европске уније, као чланице Дунавске регије.

 • Енгијен ле Бен, Република Француска

Одлука о успостављању сарадње између Града Новог Сада, Република Србија и Града Енгијен ле Бен, Република Француска: овом одлуком Град Нови Сад успоставла сарадњу са Градом Енгијен ле Бен на основама узајамног поверења и равноправности, у сфери делатности које су од обостраног интерсса за два народа. Град Нови Сад и Град Енгијен ле Бен успоставиће сарадњу у области културе, економије, образовања, екологије, социјалне политике, информационих технологија, туризма и спорта.

 • Сен Лу ла Форе, Република Француска

Одлука о успостављању сарадње између Града Новог Сада, Република Србија и Града Сен Лу ла Форе, Република Француска: овом одлуком Град Нови Сад успоставла сарадњу са Градом Сен Лу ла Форе, на основама узајамног поверења и равноправности, у сфери делатности које су од обостраног интереса за два народа. Град Нови Сад и Град Сен Лу ла Форе успоставиће сарадњу у области културе, економије, образовања, екологије, социјалне политике, информационих технологија, туризма и спорта.

 • Таверњи, Република Француска

Одлука о успостављању сарадње између Града Новог Сада, Република Србија и Града Таверњи, Република Француска: овом одлуком Град Нови Сад успоставња сарадњу са Градом Таверњи, на основама узајамног поверења и равноправности, у сфери делатности које су од обостраног интереса за два народа. Град Нови Сад и Град Таверњи успоставиће сарадњу у области културе, економије, образовања, екологије, социјалне политике, информационих технологија, туризма и спорта.

 • Тиват, Република Црна Гора

Споразум о успостављању сарадње: споразум потписан 7. јула 2023. године, а потписали су га градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и председник Општине Тиват Жељко Комненовић.

Овим споразумом Град Нови Сад успоставља сарадњу са Општином Тиват, на темељу узајамности и равноправности.

Град Нови Сад и Општина Тиват ће сарађивати у области институционалне сарадње, кроз сарадњу градске и општинске управе, туризму, спорту и културној сфери, образовању, размени професора и ученика, заштити и истраживању животне средине, те управљању природних ресурса.