Komisija za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu utvrdila je na današnjoj sednici liste kandidata za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju za 2016. godinu. Komisiji je upućeno 15 predloga za kandidate za Oktobarsku nagradu i osam predloga za Novembarsku povelju.

Nakon razmotrenih inicijativa za najviša gradska priznanja, Komisija je utvrdila da su sve inicijative za dodelu Oktobarske nagrade stigle blagovremeno, a među predloženim kandidatima su: redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu dr Dragan Munitlak, istoričarka umetnosti Donka Stančić, inovator Milan – Mile Plavšić, mašinski tehničar Tibor Lato, profesor internista onkolog, direktor Onkološke bolnice Tenon u Parizu i gostujući profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Žan Pijer Loc, novosadski književnik i kulturni poslenik Nenad Grujičić, Centar za pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevenciju samoubistva “Srce”, Udruženje penzionera Grada Novog Sada, specijalista oftamolog na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Ana Oros, novinar Nenad Ćaćić, Muzička omladina Novog Sada, direktor folklornog udruženja “Veliko kolo” iz Veternika Milan Veselinović, Kaćke novine, atletičarka Ivana Španović i trener Goran Obradović.

Članovi Komisije na sednici su utvrdili i listu od osam kandidata za Novembarsku povelju, a među njima su: majstor Lukači Lajoš, direktor folklornog udruženja “Veliko kolo” iz Veternika Milan Veselinović, ugledni novosadski likovni stvaralac i književnik Milan Milić – Jagodinski, Kaće novine, osnivač firme za poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja i organizaciju manifestacija “Intersec team” Dragan Lekić, novinar i majstor fotografije Borivoj Mirosavljević, dugogodišnji aktivista i funkcioner u dobrovoljnom vatrogastvu Sić Pavao i direktor Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” dr Radivoj P. Stojković.

Na narednoj sednici članovi Komisije predložiće kandidate za najviša gradska priznanja i uputiti ih Skupštini Grada Novog Sada.

Oktobarska nagrada Novog Sada dodeljuje se za izuzetna ostvarenja u oblastima nauke, kulture i umetnosti, odnosno svih vidova stvaralaštva, publicistike i novinarstva u svim oblicima informisanja, planiranja i uređenja prostora i naselja, arhitekture i graditeljstva, pronalazaštva, razvoja novih tehnologija i usvojenih novih tehnoloških sistema, unapređenja i zaštite životne sredine, prosvete i razvoja školarstva, sporta i postignutih sportskih rezultata, zdravstva i zdravstvene zaštite i socijalnog i humanitarnog rada. Novembarska povelja  dodeljuju se građaninu i grupi građana za negovanje demokratskih tradicija i jačanju zajedništva građana i građanki Novog Sada, privredni razvoj, duhovno stvaralaštvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prosvetu i sport i druge delatnosti, humanitarne i dobrotvorne aktivnosti i ispoljavanje hrabrosti u vanrednim situacijama, spasavanje ljudskih života i sprečavanje materijalnih šteta.