Комисија за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству утврдила је на данашњој седници листе кандидата за Октобарску награду и Новембарску повељу за 2016. годину. Комисији je упућено 15 предлога за кандидате за Октобарску награду и осам предлога за Новембарску повељу.

Након размотрених иницијатива за највиша градска признања, Комисија је утврдила да су све иницијативе за доделу Октобарске награде стигле благовремено, а међу предложеним кандидатима су: редовни професор Универзитета у Новом Саду др Драган Мунитлак, историчарка уметности Донка Станчић, иноватор Милан – Миле Плавшић, машински техничар Тибор Лато, професор интерниста онколог, директор Онколошке болнице Тенон у Паризу и гостујући професор Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду Жан Пијер Лоц, новосадски књижевник и културни посленик Ненад Грујичић, Центар за пружање емотивне подршке особама у кризи и превенцију самоубиства “Срце”, Удружење пензионера Града Новог Сада, специјалиста офтамолог на Клиници за очне болести Клиничког центра Војводине проф. др Ана Орос, новинар Ненад Ћаћић, Музичка омладина Новог Сада, директор фолклорног удружења “Велико коло” из Ветерника Милан Веселиновић, Каћке новине, атлетичарка Ивана Шпановић и тренер Горан Обрадовић.

Чланови Комисије на седници су утврдили и листу од осам кандидата за Новембарску повељу, а међу њима су: мајстор Лукачи Лајош, директор фолклорног удружења “Велико коло” из Ветерника Милан Веселиновић, угледни новосадски ликовни стваралац и књижевник Милан Милић – Јагодински, Каће новине, оснивач фирме за послове физичко-техничког обезбеђења и организацију манифестација “Intersec team” Драган Лекић, новинар и мајстор фотографије Боривој Миросављевић, дугогодишњи активиста и функционер у добровољном ватрогаству Сић Павао и директор Гимназије “Јован Јовановић Змај” др Радивој П. Стојковић.

На наредној седници чланови Комисије предложиће кандидате за највиша градска признања и упутити их Скупштини Града Новог Сада.

Октобарска награда Новог Сада додељује се за изузетна остварења у областима науке, културе и уметности, односно свих видова стваралаштва, публицистике и новинарства у свим облицима информисања, планирања и уређења простора и насеља, архитектуре и градитељства, проналазаштва, развоја нових технологија и усвојених нових технолошких система, унапређења и заштите животне средине, просвете и развоја школарства, спорта и постигнутих спортских резултата, здравства и здравствене заштите и социјалног и хуманитарног рада. Новембарска повеља  додељују се грађанину и групи грађана за неговање демократских традиција и јачању заједништва грађана и грађанки Новог Сада, привредни развој, духовно стваралаштво, здравствену и социјалну заштиту, просвету и спорт и друге делатности, хуманитарне и добротворне активности и испољавање храбрости у ванредним ситуацијама, спасавање људских живота и спречавање материјалних штета.