Новосадски маратон, 24. по реду, одржаће се у недељу, 16. октобра са почетком у 10 часова, а главна маратонска трака, као и пратеће трке, стратују са Трга слободе. Како је на данашњој конференцији за новинаре истакао председник Скупштине Града Новог Сада и председник Организационог одбора Новосадског маратона Здравко Јелушић, маратон представља истинску традиционалну манифестацију.

– Позивам Новосађане и Новосађанке да својим учешћем подрже трку, јер нема бољег начина промовисања здравог живота него што то чини спорт – поручио је Јелушић.

Он се захвалио свима који су помогли у организовању Новосадског маратона, изразивши захвалност и Војсци Србије што је чак 72 припадника војске најавило учествовање у некој од трка Новосадског маратона. Међу припадницима Војске, како је речено, учествоваће и бригадни генерал командант I бригаде копнене војске и генерал-мајор.

Председник новосадског парламента позвао је суграђане и суграђанке на разумевање и стрпљење у саобраћају током одржавање трке.

– Новосадски маратон се одржава један дан у години и верујем да Новосађани и Новосађанке уочавају важност манифестације – казао је Јелушић.

Промотери овогодишњег маратона су Нада Матић, носилац сребрне и бронзане медаље са Параолимпијских игара у Рију и Митар Паликућа носилац бронзане медаље са Параолимпијских игара, обоје чланови стонотениског клуба “Спин” из Новог Сада.

– Сви треба да покушају да учествују на Новосадском маратону. Воља, упорност и жеља доста значе приликом бављења спортом. Надам се да ће се у недељу одазвати што већи број људи – изјавио је Паликућа.

У оквиру 24. Новосадског маратона одржаће се и хуманитарно рекреативно трчање “Lear искорак за сунчев зрак”, трка од 4,5 километара, у организацији Удружења грађана за церебралну и дечију парализу “Сунце” и Новосадског маратона, а уз подршку Lear корпорације.

Председник Извршног одбора Новосадског маратона Милан Долга објаснио је да се за сада пријавило више од хиљаду учесника на свим тракама и штафетама 24. Новосадског маратона.

Трка стратује у 10 часова са Трга слободе, а траса маратонске трке иде од Трга, Змај Јовином и Дунавском улицом, Кејом жртава Рације, Београдским кејом, Булеваром цара Лазара, улицама др Симе Милошевића, Јиричековом, Фрушкогорском, Булеваром деспота Стефана, Балзаковом, Улицом 1300 каплара, Иве Андрића, Булеваром Европе, Футошком улицом, Футошким путем, Новосадским путем до окретнице на раскрсници код Ветерника, те истом рутом назад до Трга слободе.