Изложба слика Љубе Поповића отворена је вечерас у Збирци стране уметности, депанданса Музеја Града Новог Сада. Изложба слика представља репрезентативни приказ ауторовог стваралаштва кроз 54 дела из различитих временских периода, различитих техника и формата, а дела припадају приватној колекцији Драгослава С. Марчића.

Изложбу је отворио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши да је градска власт отворена за све уметничке догађаје који културу стављају тамо где јој је и место, на пиједестал.

– Уметничке величине су људи по којима се познаје један народ, а сигуран сам да ћете се сложити да Љуба Поповић јесте био уметничка величина. Такви људи надилазе локалне оквире и кроз дела постају амбасадори свог народа заувек – казао је Јелушић.

Изложбом Музеј Града Новог Сада пружа свој допринос новосадској кандидатури за европску престоницу културе, а председник Скупштине истакао је сигурност да ће вести из Брисела, где се вечерас одлучује о кандидату за европску престоницу културе, бити позитивне.

Љубомира Љуба Поповића рођен је 1934. године у Тузли. Основну школу и гимназију завршио је у Ваљеву, а студирао је на Академији примењених уметности и Ликовној академији у Београду. Од 1963. године живи и ради у Паризу. Преминуо је у Београду 12. августа 2016. године.