Највиша градска признања, Октобарска награда и Новембарска повеља, уручена су данас у Градској кући. На данашњој свечаности, организованој поводом обележавања 23. октобра, Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, уручено је и признање почасног грађанина Новог Сада и то проф. др Жан Пјер Лоцу. Њему, као и овогодишњим лауреатима, признања су уручили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

– Данас причамо о посебним људима, о онима чији животи су пре 72 године узидани у нове темеље нашег града и који данас чине да наш град буде изузетан. Јер данас је 23. октобар, Дан ослобођења Новог Сада од фашизма. Дан у којем славимо слободу, сећајући се оних који су за њу дали своје животе, одајући пошту њиховим жртвама, поклањајући се њиховим сенима. Никада нећемо одустати од темељних вредности антифашизма и слободарства, као ни од борбе за бољи живот, бољи стандард, за сигурнију, безбеднију и модернију Србију, и наш Нови Сад. Такође, данас честитамо Новосађанима и нашем пријатељу из Француске, који својим радом чине да Нови Сад буде најбоље место под сунцем, да буде град музике, град у којем се цене и поштују наши стари, једнако као и бриљантни гимназијалци, и људи од пера, град у којем наш сат са куле Петроварадинске тврђаве стално подсећа да је најважније да будемо људи – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Октобарску награду за 2016. годину добили су Музичка омладина Новог Сада, за пола века неговања и промоције квалитетних музичких садржаја фестивала НОМУС, потом Удружење пензионера Града Новог Сада за 70 година социјално-хуманитарног и волонтерског рада, као и новинар Ненад Ћаћић за објективно и професионално новинарско извештавање и промоцију вредности Новог Сада и најзначајнијих манифестација, фестивала и приредби. Новембарска повеља припала је директору Гимназије “Јован Јовановић Змај” др Радивоју П. Стојковићу, за дугогодишњи успешан рад којим је афирмисао квалитетан просветни кадар и посвећеност ученика стицању највиших знања и освајању домаћих и међународних признања чиме је настављено неговање традиције Гимназије “Јован Јовановић Змај” у Новом Саду, док је други добитник Новембарске повеље за ову годину мајстор Лукачи Лајош признање заслужио због вишедеценијске посвећености и преданог волонторског рада на одржавању сата на Петроварадинској тврђави, једног од симбола Новог Сада.

Директору онколошке болнице Тенон у Паризу, интернисти онкологу професору др Жан Пјер Лоцу уручено је признање почасног грађанина Града Новог Сада, чиме му је Град Нови Сад изразио захвалност и признање за немерљив допринос развоју у области онкологије и учвршћивање пријатељских односа између Новог Сада и Париза, односно Србије и Француске. Он се захвалио присутнима на добијеном признању и нагласио да му је велико задовољство што је постао почасни грађанин Новог Сада у који је први пут дошао пре осам година и у који намерава увек да се враћа.