Prezentacija primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave održana je danas u Velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada. Tokom prezentacije, lokalni funkcioneri potpisali su i Izjavu o prihvatanju obaveze poštovanja Etičkog kodeksa, a oni koji nisu bili u mogućnosti da to učine danas potpisanu izjavu mogu da dostave Savetu za praćenje primene Etičkog kodeksa.

Prezentaciji je prisustvovao i predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić, koji je, potpisujući Izjavu, poručio da je “jako bitno da se funkcioneri lokalne samouprave upoznaju sa odredbama Etičkog kodeksa.”

– Donošenje Etičkog kodeksa znači pre svega jedan veći stepen razumevanja između građana i političara. Još je u rimsko vreme rečeno da je država koja počiva samo na zakonima, a ne na moralu i etici kao kuća koja nema temelje – istakao je predsednik Supštine grada Zdravko Jelušić.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić ocenio je da je smisao Etičkog kodeksa upućivanje na samosvest lokalnih funkcionera.

– Kada su izabrani na neku funkciju potrebno je da se funkcioneri onda i ponašaju u skladu sa normama Etičkog kodeksa – kazao je Staničić, ističući da je od velike važnosti da Savet za praćenje primene Etičkog kodeksa funkcioniše.

????????????????????????????????????

Predsednica Saveta za praćenje primene Etičkog kodeksa mr Maja Sedlarević precizirala je da je Savet vrlo odgovorno i ozbiljno shvatio svoju ulogu, te da je zbog toga na početku novog mandata organizovana prezentacija kodeksa.

– Sledeći zadatak Saveta jeste praćenje primene Etičkog kodeksa da vidimo koliko je lokalnih funkcionera prihvatilo da potpiše izjavu – kazala je Sedlarević.

Današnjoj prezentaciji prisustvovali su pojedini odbornici i odbornice, članovi Gradskog veća, direktori javnih preduzeća i ustanova i drugi javni funkcioneri, a oni koji su danas bili sprečeni da dođu, potpisane izjave uputiće Savetu za praćenje primene Etičkog kodeksa.

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).