ika_6803Povodom obeležavanja 9. novembra – Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, predsednik Skupštine Grada Zdravko Jelušić, položio je danas vence na Spomen krst palim borcima 1912 – 1918. u porti Uspenske crkve. Vence su položili i delegacija Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, predstavnici Vojske Republike Srbije, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, koji su služili pomen oslobodiocima Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Tom prilikom predsednik Jelušić je rekao da je ovo veoma značajan dan za Novi Sad, ali i za čitav srpski narod koji je na taj dan praktično ostvario vekovnu težnju da živi u svojoj matičnoj državi.

-Zato je značajno da već danas, 98 godina posle oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, iako dve godine ranije, razmišljamoika_6816 o tome kako da na dostojanstven i veličanstven način obeležimo stogodišnjicu tog velikog i značajnog datuma u našoj istoriji, naglasio je Jelušić.

Nakon toga, predstavnici Uspenske crkve uručili su predsedniku Skupštine Grada ikonu i Monografiju Uspenske crkve. Ikona predstavlja reprodukciju ikone Uspenske iz 16. veka koja je u seobi doneta u ove krajeve i koja vekovima stoji na tronu Uspenske crkve.

Predsednik Jelušić se zahvalio i poručio da će Grad uvek, u okviru mogućnosti,  učiniti sve da se očuva najstarija novosadska crkva.

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).