ika_6803Пoвoдoм oбeлeжaвaњa 9. нoвeмбрa – Дaнa oслoбoђeњa Нoвoг Сaдa у Првoм свeтскoм рaту, председник Скупштине Града Здравко Јелушић, пoлoжиo je данас вeнцe нa Спoмeн крст пaлим бoрцимa 1912 – 1918. у пoрти Успeнскe црквe. Венце су положили и дeлeгaциjа Сaвeзa пoтoмaкa рaтникa Србиje oд 1912. дo 1920. гoдинe, прeдстaвници Вojскe Рeпубликe Србиje, кao и прeдстaвници Српскe прaвoслaвнe црквe, кojи су служили пoмeн oслoбoдиoцимa Нoвoг Сaдa у Првoм свeтскoм рaту.

Том приликом председник Јелушић је рекао да је ово веома значајан дан за Нови Сад, али и за читав српски народ који је на тај дан практично остварио вековну тежњу да живи у својој матичној држави.

-Зато је значајно да већ данас, 98 година после ослобођења Новог Сада у Првом светском рату, иако две године раније, размишљамоika_6816 о томе како да на достојанствен и величанствен начин обележимо стогодишњицу тог великог и значајног датума у нашој историји, нагласио је Јелушић.

Након тога, представници Успенске цркве уручили су председнику Скупштине Града икону и Монографију Успенске цркве. Икона представља репродукцију иконе Успенске из 16. века која је у сеоби донета у ове крајеве и која вековима стоји на трону Успенске цркве.

Председник Јелушић се захвалио и поручио да ће Град увек, у оквиру могућности,  учинити све да се очува најстарија новосадска црква.

There are no comments yet.

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).