Na današnjoj sednici razmatran je i većinom glasova usvojen Predlog odluke o proglašenju Spomenika prirode „Park Instituta u Sremskoj Kamenici“ zaštićenim područjem.

Zbog utvrđenih vrednosti koje poseduje „Park Instituta u Sremskoj Kamenici“ spada među vrednije objekte vrtne arhitekture iz druge polovine HH veka. Zaštita prirodnih vrednosti ovog parka datira od 1976. godine kada ga je Skupština Opštine Novi Sad stavila pod zaštitu kao Regionalni park pod imenom „Park Instituta za tuberkulozu i grudne bolesti u Sremskoj Kamenici“.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je nakon donošenja Zakona o zaštiti prirode pristupio izradi revizije prirodnih i stvorenih vrednosti ovog zaštićenog područja i utvrdio da „Park Instituta u Sremskoj Kamenici“, zbog značaja za stvaranje povoljne mikroklime, poboljšanje kvaliteta vazduha i životne sredine, ispunjava uslove za zaštitu kao Spomenik prirode – zaštićeno područje od lokalnog značaja, treće kategorije. Ovom revizijom obuhvaćena je veća površina u odnosu na prvobitno zaštićenu, odnosno, umesto dosadašnjih 26ha, za zaštitu je predloženo 35ha 30 ari i 48m2.

Predlog ove odluke biće upućen na dalje razmatranje i usvajanje na sledećoj sednici Skupštine Grada.

There are no comments yet.

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).