Svečana akademija povodom bunjevačkog nacionalnog praznika, Dana Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, kada je 25. novembra 1918. godine doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, održana je večeras u Gradskoj kući u Subotici. Svečanosti su prisustvovali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednik Supštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, izaslanica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković, gradonačelnik Suboice Bogdan Laban, kao i drugi predstavnici vlasti i bunjevačkog Nacionalnog saveta.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Skupštine Grada Novog Sad

a Zdravko Jelušić pozdravio je prisutne na svečanosti u ime gradonačelnika Novog Sada, odbornika novosadskog parlamenta, kao i u ime svih Novosađana.

26-11-16-1

– Siguran sam da Dan prisajedinjena, kao jedan od četiri bunjevačka praznika, zaslužuje ono što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio, a to je da bude praznik u celoj Srbiji. Dan održavanja Velike narodne skupštine je dan u kome je doneta jedna od najvažnijih odluka za srpski narod. Moramo i danas, skoro sto godina kasnije, da se divimo vizionarstvu, odlučnosti, ali i jedinstvu delegata Velike narodne skupštine koji su doneli odluku o prisajedinjenju – kazao je Jelušić.

On je istakao da je Novi Sad grad u kome su BUnjevci i zvanično potvrdili svoj status i identitet, što “Bunjevcima daje za pravo da ga mogu nazvati svojim gradom isto kao i Suboticu”.

– Zato danas, ovde pred vama, noseći pozdrave iz Novog Sada, moram da naglasim da je Srbija zemlja koja nesebično vraća svima onima koji je poštuju i vole bez obzira na različitosti religija, kultura i običaja – poručio je Jelušić.

26-11-16-2

Bunjevačka zajednica je svoje naseljavanje u Bajski trougao, područje na severu Bačke u krugu koji čine mesta Baja, Sombor i Subotica, počela pre 330 godina, dok danas broji 16500 pripadnika, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je slobodarski duh Srba i Bunjevaca tih burnih novembarskih dana poslednje godine Prvog svetskog rata bio stopljen u jedno, navodeći imena “slavnih predaka” i “grandioznih ličnosti”, narodnih predvodnika Srba i Bunjevaca, Jaše Tomića i Blaška Rajića.

– To što Bunjevci upravo 25. novembar slave kao jedan od svojih nacionalnih praznika, svedoči i o vizionarstvu Blaška Rajića, o vašoj nepokolebljivoj doslednosti i uzvišenoj odanosti zavetu velikih predaka – istakao je predsednik Pokrajinske vlade Mirović, poželevši Bunjevcima da takvi i ostanu, “na ponos svoje zajednice, a i na ponos Vojvodine i Srbije”.