Свечана академија поводом буњевачког националног празника, Дана Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и осталих Словена, када је 25. новембра 1918. године донета одлука о присаједињењу Војводине Србији, одржана је вечерас у Градској кући у Суботици. Свечаности су присуствовали председник Покрајинске владе Игор Мировић, председница Националног савета буњевачке националне мањине др Сузана Кујунџић Остојић, председник Супштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, изасланица председника Србије Станислава Пак Станковић, градоначелник Субоице Богдан Лабан, као и други представници власти и буњевачког Националног савета.

Обраћајући се присутнима, председник Скупштине Града Новог Сад

а Здравко Јелушић поздравио је присутне на свечаности у име градоначелника Новог Сада, одборника новосадског парламента, као и у име свих Новосађана.

26-11-16-1

– Сигуран сам да Дан присаједињена, као један од четири буњевачка празника, заслужује оно што је председник Србије Томислав Николић најавио, а то је да буде празник у целој Србији. Дан одржавања Велике народне скупштине је дан у коме је донета једна од најважнијих одлука за српски народ. Морамо и данас, скоро сто година касније, да се дивимо визионарству, одлучности, али и јединству делегата Велике народне скупштине који су донели одлуку о присаједињењу – казао је Јелушић.

Он је истакао да је Нови Сад град у коме су БУњевци и званично потврдили свој статус и идентитет, што “Буњевцима даје за право да га могу назвати својим градом исто као и Суботицу”.

– Зато данас, овде пред вама, носећи поздраве из Новог Сада, морам да нагласим да је Србија земља која несебично враћа свима онима који је поштују и воле без обзира на различитости религија, култура и обичаја – поручио је Јелушић.

26-11-16-2

Буњевачка заједница је своје насељавање у Бајски троугао, подручје на северу Бачке у кругу који чине места Баја, Сомбор и Суботица, почела пре 330 година, док данас броји 16500 припадника, а председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је слободарски дух Срба и Буњеваца тих бурних новембарских дана последње године Првог светског рата био стопљен у једно, наводећи имена “славних предака” и “грандиозних личности”, народних предводника Срба и Буњеваца, Јаше Томића и Блашка Рајића.

– То што Буњевци управо 25. новембар славе као један од својих националних празника, сведочи и о визионарству Блашка Рајића, о вашој непоколебљивој доследности и узвишеној оданости завету великих предака – истакао је председник Покрајинске владе Мировић, пожелевши Буњевцима да такви и остану, “на понос своје заједнице, а и на понос Војводине и Србије”.