Јавна трибина “Медијација у Србији – ефикасније и хуманије решавања сукоба”, која за циљ има промоцију вансудских начина решавања сукоба у коме неутралан и непристрасан медијатор помаже странама у сукобу да постигну међусобно прихватљиво решење, одржана је данас у Скупштини АП Војводине. Организатор трибине је Национално удружење медијатора Србије, а учесницима данашњег скупа обратио се председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши да је медијација у развијеном свету стандардна форма правних односа, где се неспоразуми отклањају договорима.

– Медијација може да уради веома велик посао у проналажењу решења, а веома је значајна пре свега за привреднике, који врло често немају неспоразуме личног карактера. Медијацији морамо дати њено место у Србији, да заборавимо да се инатимо и да заборавимо на сујете, већ да гледамо интересе, а они се могу решавати и мимо суда – истакао је председник новосадског парламента, подвукавши да се не морамо увек руководити девизом “видимо се на суду”.

Медијатори у Србији акредитовани су од стране Министараства правде, а председник Националног удружење медијатора Србије Блажо Недић истакао је да је медијација у све већој мери заступљена у правном систему Србије.

– Медијација је такав начин решавања спорова који вам омогућава да сукобе које имате на радном месту, са комшијом, у породици, са другом фирмом, решите брже, ефикасније и уз много мање стреса. То је пре свега хумани начин решавања спорова, који увек саветујемо да се покуша пре евентуалног подношења тужбе суду – објаснио је Недић.

Од 1. јануара 2015. године, почео је са применом нови Закон о посредовању у решавању спорова, на основу кога је Министарство правде формирало Регистар лиценцираних медијатора, акредитовало програме основне и специјализоване обуке. Медијација је могућа у свим областима где стране у спору могу слободно располагати својим захтевима, а нарочито у имовинским, привредним, породичним, управним, потрошачким, радним, и свим другим споровима у којима медијација одговара природи спорног односа.