Ivana Španović predložena je za dobitnicu Februarske nagrade za 2016. godinu, jednoglasno je odlučeno na današnjoj sednici Komisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu. Kako je izjavila predsednica Komisije i zamenica predsednika Skupštine Grada Novog Sada Branka Bežanov, konačnu reč daće odbornici i odbornice Skupštine grada na svečanoj sednici, 26. januara. Pored golubice, dela vajara Andreja Vasiljevića, na današnjoj sednici predloženo je i da novačni deo Februarske nagrade iznosi 130 hiljada dinara.

– Ivana Španović je najtrofejnija atletičarka u istoriji Srbije. Zahvaljujući Ivani Španović, Novi Sad i Atletski klub “Vojvodina” nalaze na atletskoj mapi sveta, a Ivana Španović uspešno predstavlja Srbiju – poručila je predsednica Komisije Branka Bežanov.

Ona se zahvalila i ostalim predloženim kandidatima, kao i inicijatorima kandidatura, “jer i oni doprinose boljem i uspešnijem Novom Sadu”.

– Kako laureat može biti samo jedan, Komisija je jednoglasno donela odluku da predloži Ivanu Španović za dobitnicu Februarske nagrade za 2016. godinu – kazala je Bežanov, dodajući da veruje da će i svi odbornici i odbornice Skupštine Grada Novog Sada na svečanoj sednici jednoglasno podržati predlog da poznata atletičarka dobije Februarsku nagradu.18-01-2017

Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije Ivana Španović podneo je Atletski klub “Vojvodina”.

Ivana Španović rođena je u Zrenjaninu, 10. maja 1990. godine. Atletikom je počela da se bavi 1997. godine u Atletskom klubu “Proleter” iz Zrenjanina. Vrlo brzo dolazi do vrhunskih rezultata u disciplini skok u dalj. Članica AK “Vojvodina” postaje 2007. godine, kada uzima svoju prvu veliku medalju na prvenstvu sveta za mlađe juniorke. Sa trenerom Goranom Obradovićem počinje saradnju 2010. godine, koja traje i dalje, a od 2013. godine pa do danas osvaja osam uzastopnih medalja sa velikih takmičenja. Rekorderka je Srbije u skoku u dalj u svim uzrasnim kategorijama, kao i u disciplini 60 metara i petoboj. Samo prošle godine, Ivana Španović osvojila je srebro na Svetskom prvenstvu u dvorani, potom zlato na Evropskom prvenstvu, bronzu na Olimpijskim igrama u Riju, da bi godinu završila kao pobednica Dijamantske lige za 2016.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana. Ovo priznanje Skupština grada dodeljuje građaninu za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija Grada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana za aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima, a povodom Dana Grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.