Ивана Шпановић предложена је за добитницу Фебруарске награде за 2016. годину, једногласно је одлучено на данашњој седници Комисије за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству. Како је изјавила председница Комисије и заменица председника Скупштине Града Новог Сада Бранка Бежанов, коначну реч даће одборници и одборнице Скупштине града на свечаној седници, 26. јануара. Поред голубице, делa вајара Андреја Васиљевића, на данашњој седници предложено је и да новачни део Фебруарске награде износи 130 хиљада динара.

– Ивана Шпановић је најтрофејнија атлетичарка у историји Србије. Захваљујући Ивани Шпановић, Нови Сад и Атлетски клуб “Војводина” налазе на атлетској мапи света, а Ивана Шпановић успешно представља Србију – поручила је председница Комисије Бранка Бежанов.

Она се захвалила и осталим предложеним кандидатима, као и иницијаторима кандидатура, “јер и они доприносе бољем и успешнијем Новом Саду”.

– Како лауреат може бити само један, Комисија је једногласно донела одлуку да предложи Ивану Шпановић за добитницу Фебруарске награде за 2016. годину – казала је Бежанов, додајући да верује да ће и сви одборници и одборнице Скупштине Града Новог Сада на свечаној седници једногласно подржати предлог да позната атлетичарка добије Фебруарску награду.18-01-2017

Иницијативу да високо градско признање добије Ивана Шпановић поднео је Атлетски клуб “Војводина”.

Ивана Шпановић рођена је у Зрењанину, 10. маја 1990. године. Атлетиком је почела да се бави 1997. године у Атлетском клубу “Пролетер” из Зрењанина. Врло брзо долази до врхунских резултата у дисциплини скок у даљ. Чланица АК “Војводина” постаје 2007. године, када узима своју прву велику медаљу на првенству света за млађе јуниорке. Са тренером Гораном Обрадовићем почиње сарадњу 2010. године, која траје и даље, а од 2013. године па до данас осваја осам узастопних медаља са великих такмичења. Рекордерка је Србије у скоку у даљ у свим узрасним категоријама, као и у дисциплини 60 метара и петобој. Само прошле године, Ивана Шпановић освојила је сребро на Светском првенству у дворани, потом злато на Европском првенству, бронзу на Олимпијским играма у Рију, да би годину завршила као победница Дијамантске лиге за 2016.

Фебруарска награда додељује се као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада која су у духу неговања слободарске традиције Града и јединства свих његових грађана. Ово признање Скупштина града додељује грађанину за обједињене напоре који су у духу слободарских традиција Града, неговања међуљудске толеранције и јединства свих његових грађана за активности и дела која афирмишу име и традицију, славу и реноме Града Новог Сада, допринос у култури, уметности, књижевним делима, изучавању историјске грађе и научно истраживачке делатности у целини и истакнутом ангажману у хуманитарним, социјалним и здравственим областима, а поводом Дана Града – 1. фебруара, дана када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом.