Odbornice i odbornici Skupštine Grada Novog Sada na svečanoj sednici jednoglasno su usvojili predlog da Ivana Španović bude dobitnica Februarske nagrade za 2016. godinu.

Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije Ivana Španović podneo je Atletski klub „Vojvodina“, a Komisija za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu predložila je Skupštini Grada da ova naša istaknuta sportistkinja bude dobitnica Februarske nagrade za 2016. godinu.

Ivana Španović rođena je u Zrenjaninu, 10. maja 1990. godine. Atletikom je počela da se bavi 1997. godine u Atletskom klubu „Proleter“ iz Zrenjanina. Vrlo brzo dolazi do vrhunskih rezultata u disciplini skok u dalj. Članica AK „Vojvodina“ postaje 2007. godine, kada uzima svoju prvu veliku medalju na prvenstvu sveta za mlađe juniorke. Sa trenerom Goranom Obradovićem počinje saradnju 2010. godine, koja traje i dalje, a od 2013. godine pa do danas osvaja osam uzastopnih medalja sa velikih takmičenja. Rekorderka je Srbije u skoku u dalj u svim uzrasnim kategorijama, kao i u disciplini 60 metara i petoboj. Samo prošle godine, Ivana Španović osvojila je srebro na Svetskom prvenstvu u dvorani, potom zlato na Evropskom prvenstvu, bronzu na Olimpijskim igrama u Riju, da bi godinu završila kao pobednica Dijamantske lige za 2016.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana. Ovo priznanje Skupština grada dodeljuje građaninu za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija Grada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana za aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima, a povodom Dana Grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

Pored golubice, dela vajara Andreja Vasiljevića, nagrada sadrži i novačni deo u iznosu od 130 hiljada dinara.