Одборнице и одборници Скупштине Града Новог Сада на свечаној седници једногласно су усвојили предлог да Ивана Шпановић буде добитница Фебруарске награде за 2016. годину.

Иницијативу да високо градско признање добије Ивана Шпановић поднео је Атлетски клуб „Војводина“, а Комисија за обележавање празника, доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству предложила је Скупштини Града да ова наша истакнута спортисткиња буде добитница Фебруарске награде за 2016. годину.

Ивана Шпановић рођена је у Зрењанину, 10. маја 1990. године. Атлетиком је почела да се бави 1997. године у Атлетском клубу „Пролетер“ из Зрењанина. Врло брзо долази до врхунских резултата у дисциплини скок у даљ. Чланица АК „Војводина“ постаје 2007. године, када узима своју прву велику медаљу на првенству света за млађе јуниорке. Са тренером Гораном Обрадовићем почиње сарадњу 2010. године, која траје и даље, а од 2013. године па до данас осваја осам узастопних медаља са великих такмичења. Рекордерка је Србије у скоку у даљ у свим узрасним категоријама, као и у дисциплини 60 метара и петобој. Само прошле године, Ивана Шпановић освојила је сребро на Светском првенству у дворани, потом злато на Европском првенству, бронзу на Олимпијским играма у Рију, да би годину завршила као победница Дијамантске лиге за 2016.

Фебруарска награда додељује се као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада која су у духу неговања слободарске традиције Града и јединства свих његових грађана. Ово признање Скупштина града додељује грађанину за обједињене напоре који су у духу слободарских традиција Града, неговања међуљудске толеранције и јединства свих његових грађана за активности и дела која афирмишу име и традицију, славу и реноме Града Новог Сада, допринос у култури, уметности, књижевним делима, изучавању историјске грађе и научно истраживачке делатности у целини и истакнутом ангажману у хуманитарним, социјалним и здравственим областима, а поводом Дана Града – 1. фебруара, дана када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом.

Поред голубице, делa вајара Андреја Васиљевића, награда садржи и новачни део у износу од 130 хиљада динара.