Фестивал фолклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ-а, одржан је вечерас у Српском народном позоришту. На фестивалу су учествовала културно-уметничка друштва, а публици су се представили кроз традиционалне игре, обичаје и народне ношње Срба из региона.

Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поздрављајући пристуне у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и у име Новосађана, захвалио се Савезу Срба из региона који су, улажући велике напоре, приредили Фестивал.29-01-17-3

– Вечерас ћемо бити сведоци позитивних емоција и разиграности, која се прожимају културом и обичајима овог простора, и сигуран сам, то прожимање морамо сви заједно неговати. Ово прожимање културе је препознато и од стране европских ауторитета, који су одлучили да Нови Сад понесе ласкаве титуле Омладинске престонице 2019. године и Европске престонице културе 2021. године. На нама је да сви заједно и кроз овакве догађаје покажемо да то уистину Нови Сад и заслужује – подвукао је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

Он је додао да су поједини који су дошли у Нови Сад то и желели, док је “неке друге мука и зло натерала на то”.29-01-17-2

– Сигуран сам да је огромна већина оних који ће рећи да их је овај град прихватио на начин да су пожелели да никада не оду из њега. Град је њима дао уточиште, а они њему себе, свој ум, своје снове, будућност, али и културу миљеа из ког су потекли. На оваквим скуповима волим да нагласим да људи који долазе у Нови Сад и у њему остају сигурно имају два срца, јер тешко да у једно срце стане толико љубави колико ти људи имају за стари и нови завичај – нагласио је председник новосадског парламента.

Фестивал фолклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ-а, одржава се други пут.