Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и градоначелник Улма Гунтер Циш потписали су Споразум о успостављању сарадње између Градa Новог Сада и Града Улма из Савезне Републике Немачке. Свечаном потписивању присуствовао је и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, као и представници града Улма.01-02-17-3

Градоначелник Вучевић је нагласио да је потписивањем тог Споразума крунисана вишегодишња сарадња два града и да је формализовано оно што је већ постојало, а то је чврсто пријатељство.

– Овим смо направили  основ за још бољу сарадњу. Град Улм је према Новом Саду био више него отворен и кооперативан у претходном периоду. Они су нас подржали у кандидатури за Европску престоницу културе, а поред њихове подршке и савета, ми заједно идемо ка остваривању заједничких циљева, који су обухваћени Дунавском стратегијом.  Та сарадња се често спомиње, али у пракси и нема толико видљивих резултата. Ја ћу са колегом из Улма инсистирати управо на тим конкретним стварима, које директно могу да утичу на квалитет живота грађана наша два града и две државе – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Сарадња између страна потписница Споразума постоји већ више од једне деценије, пре свега у оквиру Савета дунавских градова и региона, кроз активно учешће у реализацији пројеката предвиђених Дунавском стратегијом Европске уније. На основу потписаног Споразума, радиће се на очувању и унапређењу односа два града и развијаће се могућности за партнерске односе у областима науке, привреде, туризма, покретања инфраструктурних пројеката и спорта.01-02-17-4

Градоначелник Улма Гунтер Циш рекао је да Нови Сад и Улм спаја Дунав као јака веза, али да те градове повезује и двоје људи – Милева и Алберт Ајнштајн.

– Такође, повезује нас и дуго пријатељство, а ја сам желео да моја прва званична посета као градоначелика Улма, буде управо Новом Саду и тиме желим да искажем своје поштовање. Честитам на престижним европским титулама, које су још један од разлога због којих сам поносан што смо у добрим односима –  рекао је Гунтер Цуш и додао да ће се партнерство Новог Сада и Улма, још већим интензитетом, наставити у будућности.