Поводом прославе 1. фебруара Дана Града одржан је свечани пријем делегација градова и општина које су посетиле Нови Сад, а домаћини су били градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић. Свечаном пријему поводом 269. рођендана Новог Сада присуствовали су гости из 19 градова међу којима су Норич, Печуј, Толука, Темишвар, Гомељ, Грачаница, Будимпешта, Ријека, Дортмунд, Будва, Линц, Беч, Нижњи Новгород и Толука.01-02-17-5

– Прослава 269. рођендана сведочи о томе колико Нови Сад има пријатеља и колико је наш град поштован. Ово је највећи број делегација из иностранства од како Нови Сад обележава Дан града, и то је показатељ рада у претходном периоду који је резултирао између осталог и тиме да смо постали Европска престоница културе 2021. године и Омладинска престоница Европе 2019. године. Представници многих градова који су дошли да увеличају наше славље, били су уз нас када смо се борили за престижне европске титуле, а сарађујемо у областима науке, културе, образовања, спорта и пољопривреде. У ова два дана формализовали смо односе са још два града пријатеља из Руске Федерације и Савезне Републике Немачке. Успоставили смо контакте са градовима из Израела, Бугарске, са Кипра и са Солуном такође, и то нам даје снагу да будемо упорни у намери да Нови Сад учинимо још бољим местом за живот – нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Међу гостима Новог Сада био је и потпредседник Владе Косова Бранимир Стојановић који је честитао Дан града свим Новосађанима.01-02-17-6

– Овде се осећамо као код куће, као када долазите код старијег брата који има велико срце, а Нови Сад је доказао да има велико срце. Од прошлог рођендана, захваљујући активностима Града Новог Сада, Срби на Косову и Метохији имају мало боље услове за живот. Од Новог Сада смо добили и рендген апарате па је боља и здравствена заштита у појединим местима. Деца са Косова и Метохије су долазила у Нови Сад и осетила његову топлину, и на нама је да и даље развијамо тако добре односе – истакао је Бранимир Стојановић.

По први пут на рођенданско славље Новог Сада дошла је и Клаудија Руиз Бастида представница Толуке из Мексика, најновијег града побратима Новог Сада. Она је изјавила да има много разлога за пријатељство два града који имају много заједничких карактеристика и најавила успешну сарадњу у циљу обезбеђивања што бољих услова за живот.