Презентација војног позив одржана је данас ученицима завршних разреда основних и средњих школа у Техничкој школи “Милева Марић Ајнштајн”. Презентација је одржана у склопу припрема за квалитетну реализацију конкурса за пријем грађанства у Средњу стручну војну школу, Војну гимназију, Војну академију и Медицински факултет ВМА у школској 2017/2018. години.06-02-17-1

Презентацију је отворио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, поручивши пристуним ученицима да је војни позив, још од времена Цезара, частан позив, као и да је то позив који је потребан овој држави.

– Многи који желе да аплицирају за војни позив не знају како то да ураде и захваљујем се Министарству одбране што младима желе да представе шта то нуди војно образовање. Искрено верујем да ће најбољи да се одлуче за војни позив и да ће успети да прођу висок ниво селекције које захтевају војно-образоване институције – казао је председник Скупштине града Здравко Јелушић.

Он је поручио ученицима и ученицима да ће након презентације бити пред одлуком која ће бити судбоносна, те да, без обзира каква одлука буде, претходно добро размисле.

Током презентације војног позива ученицима су се обратили предавачи са војно-образованих институција, као и новосадски ученици и кадети, који већ похађају војне школе.

Потпуковник Урош Домазет, који је испред Министарства одбране поздравио ученике, поручио је да је конкурс ове године отворен за 100 ученика за Војну гимназију, 50 ученика за Средњу стручну војну школу, 81 кадета за Војну академију и 20 кадета за Војно-медицинску академију.06-02-17-2

– Сви кадети и ученици су на буџету Министарства одбране, што подразумева смештај у интернату, бесплатну исхрану, униформу, школски прибор, уџбенике и литературу, спортску опрему и месечну стипендију у зависности од године студија и успеха – објаснио је Домазет, додајући да се након завршетка школовања добија акредитована диплома и сигурна и сталан посао.

Након презентације војног позива, ученици су могли да постављају питања.