Članovi Saveta za osobe sa posebnim potrebama upoznali su se na današnjoj sednici sa radom i aktivnostima Humanitarnog udruženja Wilson, koje okuplja obolele od Vilsonove bolesti, stručnjake za ovo oboljenje, kao i stručnjake za druge retke bolesti vezane za metaboličke i neurološke procese. Vilsonova volest otkrivena je polovinom 19. veka, a karakteriše je nakupljanje viška bakra u jetri, centralnom nervnom sistemu, očima i drugim organima.

Prezentacija je održana povodom Svetskog dana retkih bolesti, koji se obeležava 28. februara, a aktivnosti udruženja predstavio je njen predsednik Saša Košutić, ističući da im je cilj prikupljanje podataka o obolelim i njihovo okupljanje u udruženje radi stvaranja baze podataka i efikasnije delovanje u pomoći obolelima. Među aktivnostima, kako je precizirao, jeste i praćenje zdravstvenog i materijalnog stanja članova, a na osnovu dobijenih podataka, udruženje se obraća nadležnim državnim organima i ustanovama i od njih traži adekvatnu zaštitu i pomoć. Predsednik udruženja podvukao je da je od presudnog značaja upoznavanje javnosti sa obolenjem, karakteristikama ove bolesti, njenim specifičnostima i mogućnostima ranog otkrivanja, što je, kako je ocenio, od presudnog značaja. Ukoliko se bolest uoči na vreme, uz adekvatnu doživotnu terapiju, bolest se može držati pod kontrolom. Bolest je jednako zastupljena kod oba pola, lečenje je dugotrajno, te se prvi znaci poboljšanja uoče nakon tri do šest meseci, a do krajnjeg poboljšanja može da prođe i do dve godine.

Neki od simptoma obolelih od Vilsonove bolesti su uvećanje jetre ili slezine, potom simptomi oštećenja centralnog nervnog sistema, koji se prosečno javljaju oko 19 godine života, tremor, poremećaj govora i drugo. Košutić je, na kraju prezentacije, dodao da se dodatne informacije mogu dobiti  i na sajtu udruženja – www.wilson.org.rs