Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са председником Скупштине Града Здравком Јелушићем, чланом Градског већа за финансије Александром Радак и чланом Градског већа за управу и прописе Миланом Ђурићем, одржао састанак у Градској кући са делегацијом известилаца Конгреса локалних и регионалних нивоа власти Савета Европе која је у мониторинг-посети Србији од 28. фебруара до 2. марта 2017. године.02-03-17-3 Сврха посете делегације Конгреса је оцена стања и сачињавање извештаја о демократији у земљи на локалном и регионалном нивоу.

Састанку са делегацијом Града присуствовали су известиоци о стању демократије у Србији на локалном и регионалном нивоу Луција Крон и Сорен Шумахер, као и члан Групе међународних експерата за Европску повељу о локалној самоуправи др Андерс Лидстром.

Тематска питања која су била предмет разговора тицала су се недавне реформе, и развоја и веза са локалном самоуправом у Србији, првенствено реформе државне управе и њен утицај на локалну самоуправу у Новом Саду. Говорило се и о локалним финансијама, односно буџету, субвенционисању и сопственим изворима финансирања за Нови Сад, као и о обавезама Града Новог Сада у погледу финансирања изворних и делегираних надлежности у тој области. Известиоце из Савета Европе су занимали и механизми консултације локалних и покрајинских власти о законодавним пројектима и свим питањима која се директно тичу локалних власти, као и актуелне измене у локалној самоуправи, у првом реду заштита права мањина, решавање питања избеглица, реадмисије, миграциона политика, итд.02-03-17-4

Гости су истакли да су импресионирани мултикултуралношћу, мултиетничношћу и мултиконфесионалношћу града, као и великим трудом уложеним у очување хармоничних односа и мирног суживота и толеранције у граду. Закључено је да су традиционална толеранција и степен културе једне од главних одлика Новог Сада, која је умногоме допринела да Нови Сад буде проглашен Европском престоницом културе 2021. године и Омладинском престоницом Европе 2019. године.