Manifestacija “Antićevi dani”, koja se ove godine održava jubilarnu, desetu godinu, počinje u ponedeljak, 13. marta i trajaće do petka, 17. marta. Tokom manifestacije održaće se niz kulturnih sadržaja, posvećenih Miroslavu Antiću i njegovom stvaralaštvu, a u utorak, drugog dana manifestacije, nagrada “Miroslav Antić” uručiće se prof. dr Bošku Suvajdžiću za zbirku pesama “Anima viva”.10-03-17-2

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare kazao predsednik Skupštine Grada Novog Sada i zamenik predsednika Odbora “Antićevih dana” Zdravko Jelušić, program manifestacije je izuzetno bogat. On je istakao da je Odbor manifestacije jednoglasno pokrenuo inicijativu da se novi gradski park, koji treba da se podigne kod Ranžirne stanice, nazove Park mladosti, a da centralno mesto u tom parku zauzme obeležje Plavom čuperku.

– Nadamo se i verujemo da će omladina na tom mestu da se sreće i da će to mesto kroz svoje živote mnogi pamtiti po lepim stvarima – poručio je predsednik novosadske Skupštine, pozivajući Novosađane da svojim prisustvom uveličaju svaki od pojedinačnih događaja “Antićevih dana”.

Član Odbora i član tročlanog stručnog žirija za dodelu nagrade “Miroslav Antić” Draško Ređep je podvukao da je manifestacija pomogla da Miroslav Antić bude naš najpopularniji pesnik.

– Za ovih deset godina “Antićevi dani” su izuzetno pomogli da stignemo do svih žanrova i do novih čitanja popularnog pesnika – kazao je Ređep.

Obrazlažući Odluku stručnog žirija, Ređep je objasnio da u izvesnom smislu prof. dr Boško Suvajdžić ostaje u dijalogu sa poemom “Roždestvo tvoje” koja ima posebno mesto u Antićevom celokupnom opusu.

– Odluka je donesena posle uvida u pesničku produkciju na srpskom jeziku u protekloj godini, uz žive komentare, uz suprostavljanje mišljenja, ali jednoglasno – poručio je Ređep, dodajući da je prof. dr Suvajdžić, upravnik katedre Srpska književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, istaknuti dramski pisac, književni istoričar, priznat kako u međunarodnim tako i u domaćim okvirima.10-03-17-1

Sunčica Marković, ispred Kulturnog centra Novog Sada, objasnila je da su se organizatori, kao i prethodnih godina, potrudili da se program delom izmesti van centra grada.

– Kao i prethodnih godina, trudili smo se da uključimo što više dece, kako kao učesnike, tako i kao publiku, jer je Miroslav Antić, pored svog univerzalnog stvaralaštva, bio pre svega pesnik mladosti – rekla je Marković.

Ona je dodala da je Odbor “Antićevih dana” odlučio da se ove godine dodele zahvalnice najznačajnijim ljudima koji su inicirali da se manifestacija pokrene, a to su nekadašnji predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zoran Vučević, kao pokretač ideje o “Antićevim danima”, Raša Popov i Draško Ređep, dok će se zahvalnica posthumno dodeliti Brani Crnčeviću.

“Antićevi dani” počinju u ponedeljak, 13. marta, otvaranjem izložbe “Prvih 10 godina” u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, a tokom petodnevnog programa održaće se niz događaja u Kulturnom centru, dvorcu Eđšeg, Galeriji Rajka Mamuzića, Muzeju Grada Novog Sada i Gradskoj biblioteci.