Манифестација “Антићеви дани”, која се ове године одржава јубиларну, десету годину, почиње у понедељак, 13. марта и трајаће до петка, 17. марта. Током манифестације одржаће се низ културних садржаја, посвећених Мирославу Антићу и његовом стваралаштву, а у уторак, другог дана манифестације, награда “Мирослав Антић” уручиће се проф. др Бошку Сувајџићу за збирку песама “Анима вива”.10-03-17-2

Како је на данашњој конференцији за новинаре казао председник Скупштине Града Новог Сада и заменик председника Одбора “Антићевих дана” Здравко Јелушић, програм манифестације је изузетно богат. Он је истакао да је Одбор манифестације једногласно покренуо иницијативу да се нови градски парк, који треба да се подигне код Ранжирне станице, назове Парк младости, а да централно место у том парку заузме обележје Плавом чуперку.

– Надамо се и верујемо да ће омладина на том месту да се среће и да ће то место кроз своје животе многи памтити по лепим стварима – поручио је председник новосадске Скупштине, позивајући Новосађане да својим присуством увеличају сваки од појединачних догађаја “Антићевих дана”.

Члан Одбора и члан трочланог стручног жирија за доделу награде “Мирослав Антић” Драшко Ређеп је подвукао да је манифестација помогла да Мирослав Антић буде наш најпопуларнији песник.

– За ових десет година “Антићеви дани” су изузетно помогли да стигнемо до свих жанрова и до нових читања популарног песника – казао је Ређеп.

Образлажући Одлуку стручног жирија, Ређеп је објаснио да у извесном смислу проф. др Бошко Сувајџић остаје у дијалогу са поемом “Рождество твоје” која има посебно место у Антићевом целокупном опусу.

– Одлука је донесена после увида у песничку продукцију на српском језику у протеклој години, уз живе коментаре, уз супростављање мишљења, али једногласно – поручио је Ређеп, додајући да је проф. др Сувајџић, управник катедре Српска књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета Универзитета у Београду, истакнути драмски писац, књижевни историчар, признат како у међународним тако и у домаћим оквирима.10-03-17-1

Сунчица Марковић, испред Културног центра Новог Сада, објаснила је да су се организатори, као и претходних година, потрудили да се програм делом измести ван центра града.

– Као и претходних година, трудили смо се да укључимо што више деце, како као учеснике, тако и као публику, јер је Мирослав Антић, поред свог универзалног стваралаштва, био пре свега песник младости – рекла је Марковић.

Она је додала да је Одбор “Антићевих дана” одлучио да се ове године доделе захвалнице најзначајнијим људима који су иницирали да се манифестација покрене, а то су некадашњи председник Скупштине Града Новог Сада Зоран Вучевић, као покретач идеје о “Антићевим данима”, Раша Попов и Драшко Ређеп, док ће се захвалница постхумно доделити Брани Црнчевићу.

“Антићеви дани” почињу у понедељак, 13. марта, отварањем изложбе “Првих 10 година” у Ликовном салону Културног центра Новог Сада, а током петодневног програма одржаће се низ догађаја у Културном центру, дворцу Еђшег, Галерији Рајка Мамузића, Музеју Града Новог Сада и Градској библиотеци.