Ученике новосадске Гимназије “Светозар Марковић” и “Франц Прешерн” из Крања, примио је данас председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, а након пријема и разговора са председником градске Скупштине, ђаци две гимназије одржали су у Великој сали седницу ученичког парламента.16-03-17-1

Током разговора, председник Скупштине града објаснио је надлежности Скупштине, градоначелника, Градског већа и Градских управа, а ученици су на крају излагања постављали питања. Обраћајући се младим гостима, Јелушић је истакао да му је ово најзначајније обраћање у парламентарном животу, “јер је велик изазов говорити пред толико паметних младих очију”.

– Одавде шаљемо поруку да односи између градова, између локалних заједница, морају да се покрену од најмлађих, односно од ђака, које данас имамо прилике да угостимо у Новом Саду, како би се такви пријатељски односи народа неговали касније у дужем периоду – поручио је Јелушић.

Он је најавио да ће и друге средње школе неговати односе са установама из градова са којима Нови Сад има споразуме о братимљењу или друге споразуме о сарадњи.16-03-17-2

– Сигурни смо да је то једини прави начин како би се, дугорочно, та сарадња одржала и неговала – казао је Јелушић.

Сарадња две школе успостављена је преко ученичких парламената две гимназије и од тада су уприличне две посете Словенији, док је данашња – друга посета гостију из Словеније.

– Током ових размена дешавају се бројне активности, где ученици имају пре свега прилику да се упознају међусобно, да успостављају и негују пријатељства, али и да уче, обилазе културне знаменитости како у Словенији тако и овде – поручила је директорка Гимназије “Светозар Марковић” Татјана Вукадиновић.

Помоћница директора Гимназије “Франц Прешерн” Тања Ахчин истакла је да су у крањској гимназији поносни да имају сарадњу са новосадском школом.

– Наши ђаци имају одлично искуство кроз сарадњу с ученицима Гимназије “Светозар Марковић” и сигурна сам да ће се она наставити и у будућности – рекла је Ахчин.16-03-17-3

Међусобне посете оценио је и председник ученичког парламента Гимназије “Светозар Марковић” Лука Радосављевић, рекавши да је то “невероватно искуство, током којег смо стекли нове пријатеље и нова знања”, док је представник делегације из Крања и ученик треће године Гимназије “Франц Прешерн” Урош Новович прецизирао да ђаци не упознају само српску културну и природну баштину, него да су млади “остварили и доживотна пријатељства”.