Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић примио је данас у Свечаној сали Градске куће ученике из Гимназије број 13 и Хорског колеџа из града побратима Нижњег Новгорода из Руске Федерације, који бораве у посети Новом Саду и својим вршњацима из Гимназије “Исидора Секулић”.24-03-17-1

Обраћајући се ученицима, председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић поручио је да Град Нови Сад жели да охрабри ученике Гимназије “Исидоре Секулић”, али и све младе у граду у намерама и жељама да имају пријатеље из целог света.

– Када кажем целог света, Русија увек за све нас из Србије има посебно место. Зато желим још једном да се захвалим нашим гостима из Нижњег Новгорода и позовем их да увек на овакав начин, пре свега преко младих људи, правимо чврсте везе између два братска народа – казао је Јелушић.

Он је додао да када се говори о сарадњи са побратимским градовима, да такву сарадњу не треба схватити као дружење политичара.24-03-17-2

– Ми такву сарадњу видимо кроз младе људе, људе који су будућност нашег града и наше државе, као и на младе људе из братског града – прецизирао је председних градског парламента, подсећајући да је пре десетак дана Нови Сад био домаћин и ученицима из Крања, који су у Скупштини града, заједно са својим вршњацима из Гимназије “Светозар Марковић”, одржали ученички парламент.

Директорка Гимназије “Исидора Секулић” мр Ружица Вукобратовић захвалила се председнику Скупштине Града Новог Сада што је домаћин данашњој свечаности. Она је објаснила да је новосадска школа пре девет година успоставила културно-просветну сарадњу са Гимназијом бр. 13 из Нижњег Новгорода, а од пре три године и сарадњу са Хорским колеџом из истог града.

– У протеклих девет година, 45 професора и 30 ученика посетило је Нижњи Новгород. То је велико богатство и за нас и за наше пријатеље из Русије. На тај начин размењујемо све оно што је везано за образовање – поручила је Вукобратовић, додајући да је захваљујући сарадњи са нашом гимназијом, на Универзитету “Лобочевски” отворен и Српски центар, на коме студирају два бивша ученика Гимназије “Исидора Секулић”.24-03-17-3

Помоћница директора Гимназије бр. 13 Нели Федулова истакла је да је до сада у посетама учествовао 61 професор и 28 ученика.

– Увек када долазимо у Нови Сад, осећамо велико задовољство због срдачности наших домаћина – подвукла је Федулова.

Током свечаности, ученици Хрског колеџа извели су три нумере, а професорка овог колеџа, Ана Соколова, истакла је да се “сви који су боравили у Новом Саду, радо сећају срдачног пријема код својих вршњака”.

Ученици и професори из Гимназије број 13 и Хорског колеџа гости су Гимназије “Исидора Секулић” од 20. до 25. марта.