Јубиларни 40. Планинарски маратон на Фрушкој гори одржаће се за викенд, 22. и 23. априла, а организатори очекују да надмаше рекорд по бројности, речено је данас на конференцији за новинаре у ЈП СПЦ “Војводини”, уприличене поводом припрема познате спортско-рекреативне манифестације. На данашњој конференцији председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић позвао је Новосађане и Новосађанке, али и све љубитеље природе, да 22. априла дођу на Фрушку гору, да са децом дођу у природу, промене своју дневну рутину и врате се кући испуњени задовољством.10-04-17-1

– Наша је обавеза да подржимо манифестацију каква је популарни Фрушкогорски маратон, посебно што се ове године одржава јубиларни 40. по реду. Искрено се надам да ћемо ове године по бројности премашити 2013. годину, када је на Фрушкогорском маратону учествовало више од 18.500 људи – поручио је председник новосадске Скупштине Здравко Јелушић.

Конференција је одржана на Спенсу, а директор ЈП СПЦ “Војводина” Милан Јарић истакао је да им у новосадском предузећу импонује што могу да учествују у организацији Фрушкогорског маратона.

– Увек смо ту да подржимо манифестацију која има за циљ промоцију спорта – казао је Јарић.10-04-17-2

Председник Организационог одбора Фрушкогорског маратона Миливој К. Настасић прецизирао је да су за 40 година, од како се одржава маратон, успели “да Фрушку гору напуне људима, да је оживе, те да се Фрушка гора сада доживљава као простор где човек може да окрепи душу”. Он је додао да се четири стазе Фрушкогорског маратона бодују за квалификације за светско првенство – трку око Мон Блана.

– Овогодишњи маратон има 19 стаза, а Фрушкогорски маратон је један од најтежих у Европи, због ритма стаза који је динамичан и често се мења – подвукао је Настасић.

Он је објаснио да се овако велики догађај не може одржати без котизације, а она, за учествовање на стазама до 49 километара износи 200 динара. За остале стазе, износ котизација зависи од одабира саме стазе, али у њу улази и смештај и храна. Он је позвао учеснике да уплате котизацију пре дана одржавања трке, како се не би стварале велике гужве на старту, на Поповици, а котизација се може уплатити на рачун манифестације.10-04-17-4

Члан Организационог одбора Фрушкогорског маратона др Ненад Сударов истакао је да ће се до почетка Фрушкогорског маратона одштампати нови водич који садржи мапе стаза маратона.

Све додатне информације у вези са овогодишњим Фрушкогорским маратном могу се добити и на сајту http://www.fruskogorski-maraton.com/.