Članovi Saveta za kulturu na današnjoj sednici većinom glasova prihvatili su inicijativu Matice srpske da se Momčilu Tapavici, arhitekti, sportisti i olimpijcu, podigne spomen-obeležje. Kako se navodi u inicijativi Matice srpske, Momčilo Tapavica, nekadašnji stipendista Matice, svojim delom i uspesima zadužio je ne samo Maticu srpsku nego i Grad Novi Sad.

Podršku inicijativi dao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović istakao je da je ova inicijativa pokretana i ranije, ali da je sada zvanično upućena. Kako je objasnio jedan od inicijatora je i prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Tapavica je diplomirao na studijama arhitekture i građevinarstva na Visokoj tehničkoj školi u Budimpešti. Prema njegovim projektima izgrađena je 1912. godine današnja zgrada Matice, tadašnje Sirotište, zadužbina Marije Trandafil, jedno od najlepših i najreprezentativnijih zdanja u Novom Sadu. Tapavica je bio prvi Srbin učesnik prvih Olimpijskih igara i osvajač bronzane medalje na tom takmičenju.

U inicijativi je predloženo da se spomen-obeležje postavi kod Fakulteta za sport i fizičku kulturu, a Savet će dodatno zatražiti mišljenje nadležnih službi o lokaciji postavljanja spomen-obeležja.

Na današnjoj sednici većinom glasova stavljen je van snage Zaključak Saveta za kulturu od 14. oktobra prošle godine, kojim je utvrđen Predlog odluke o postavljanju spomen-obeležja u Novom Sadu, nevinim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine.