Чланови Савета за културу на данашњој седници већином гласова прихватили су иницијативу Матице српске да се Момчилу Тапавици, архитекти, спортисти и олимпијцу, подигне спомен-обележје. Како се наводи у иницијативи Матице српске, Момчило Тапавица, некадашњи стипендиста Матице, својим делом и успесима задужио је не само Матицу српску него и Град Нови Сад.

Подршку иницијативи дао је и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, а помоћник градоначелника Александар Петровић истакао је да је ова иницијатива покретана и раније, али да је сада званично упућена. Како је објаснио један од иницијатора је и проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Тапавица је дипломирао на студијама архитектуре и грађевинарства на Високој техничкој школи у Будимпешти. Према његовим пројектима изграђена је 1912. године данашња зграда Матице, тадашње Сиротиште, задужбина Марије Трандафил, једно од најлепших и најрепрезентативнијих здања у Новом Саду. Тапавица је био први Србин учесник првих Олимпијских игара и освајач бронзане медаље на том такмичењу.

У иницијативи је предложено да се спомен-обележје постави код Факултета за спорт и физичку културу, а Савет ће додатно затражити мишљење надлежних служби о локацији постављања спомен-обележја.

На данашњој седници већином гласова стављен је ван снаге Закључак Савета за културу од 14. октобра прошле године, којим је утврђен Предлог одлуке о постављању спомен-обележја у Новом Саду, невиним жртвама страдалим 1944. и 1945. године.