Изложба “25 година Народне скупштине Републике Српске (1991-2016)”, која представља осврт на настанак и рад четврт века Народне скупштине Републике Српске, отворена је данас у Историјском архиву Града Новог Сада.29-05-17-1 Нови Сад је четврти град У Србији, где се изложба представља, а на свечаности поводом отварања присутнима су се обратили председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, један од аутора изложбе и директор Архива Републике Српске мр Бојан Стојнић и директор Историјског Архива Града Новог Сада Петар Ђурђев.

– Знамо да су Скупштине у принципу највиша законодавна тела, без обзира да ли се радило о државама, ентитетима, покрајинама, општинама. Да су скупштине место где се препознаје рукопис скупштинске већине, где се препознаје рукопис врло често самог народа. Сигуран сам да је данас у овој изложби прилика да се Новосађани упознају са рукописом оног дела српског народа који данас живи у Републици Српској. Зато ово и јесте место и време да се позову Новосађани да дођу, да виде шта се дешавало у нашој заједничкој блиској историји на овим просторима и које су то тежње народа – истакао је председник новосадске Скуштине Здравко Јелушић.29-05-17-2

Он је додао да се “мора увек нагласити да матица има обавезу према оном делу народа који не живи у матици”.

– Ова изложба данас мора бити схваћена као место, време и прилика, да се везе даље ојачавају кроз саму свест народа, кроз стварања обавезе код оних људи који данас живе у Републици Србији да помогну свима оним који нису у матици – поручио је Јелушић.

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић захвалио се Историјском архиву Града Новог Сада на уложеном труду приликом организаовања изложбе.

– Грађани Новог Сада имаће прилику да се упознају шта је то у протеклих 25 година обележило рад Народне скупштине Републике Српске, које је највише законодавно тело Републике Српске. Народна скупштина Републике Српске створена је у веома тешком времену, пред сам почетак грађанског рата, одржала се у току рата и добила међународну верификацију. То је успех свих оних који су били чланови Народне скупштине Републике Српске. Ми ћемо наставити развијати парламентаризам и у Босни и Херцеговини и на нашем простору – казао је Чубриловић.29-05-17-3

Историјски архив Града Новог Сада данас обележава 63 године постојања, а директор Архива Петра Ђурђев  подсетио је да Архив има споразум о сарадњи са Историјским архивом Републике Српске

– Настављамо да градимо мост сарадње између Републике Српске и Републике Србије, између Бањалуке и Новог Сада – прецизирао је Ђурђев.

Изложба је сачињена од фотографија и текстова о раду и активностима, историјату Народне скупштине Републике Српске. Аутори изложбе и каталога су директор Архива Републике Српске мр Бојан Стојнић, Верица М. Стошић и мр Горан Ђуран. Изложба ће бити отворена до 1. августа ове године.