Članice Komisije za rodnu ravnopravnost su na današnjoj sednici razmatrale Dopis Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, br.021-02-183/2017-02 od 19. aprila 2017. godine.

Poverenica u ovom dopisu preporučuje da grad Novi Sad preduzme sve mere i aktivnosti iz svoje nadležnosti u svim sferama političkog i javnog odlučivanja u vršenju javnih funkcija u organima jedinice lokalne samouprave, ustanovama odnosno javnim preduzećima čiji je osnivač lokalna samouprava, kako bi obezbedili uključivanje i podsticanje ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca i preduzme sve mere i aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju podsticanja ravnomerne zastupljenosti žena i muškaraca iz različitih sredina(urbanih i ruralnih) i marginalizovanih grupa.

Postupajući po navedenom zahtevu, Komisija je usvojila Zaključak u kom obaveaveštava Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti da je preduzela sledeće mere i aktivnosti: u saradnji sa sigurnom kućom Centra za socijalni rad Grada Novog Sada organizovale “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama”, učestvovale su u organizaciji tribine “Rodna ravnopravnost u Republici Srbiji i sprečavnje diskriminacije nad ženama” organizovale su posetu Sigurnoj ženskoj kući Centra za socijalni rad Grada Novog Sada, u saradnji sa Odsekom za ravnopravnost polova i nacionalne manjine Gradske uprave za opšte poslove Grada Novog Sada učestvovale su u izradi odluke o usvajanju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou i Odluke o ravnopravnosti polova Grada Novog Sada i u saradnji sa odsekom za ravnopravnost polova i nacionalne manjine Gradske uprave za opšte poslove Grada Novog Sada učestvovaće u organizaciji svečanog potpisivanja Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Komisija je usvojila i zaključak kojim većinom glasova podržava akciju “Dan jednakih plata” što podrazumeva da se velikim trgovinskim lancima uputi dopis kojim bi se od isti zatražilo da 10. juna odobri popust od 11% pri kupovini ženskog dela populacije, za koliko i jeste manji prosek plata žena u odnosu na muškarce.