Комисија за родну равноправност позвала је данас поново мегамаркете, трговине и радње да се у што већем броју одазову и учествују у акцији “Дан једнаких плата”, током које би се женама омогућила куповина производа уз попуст од 11 одсто. Акција “Дан једнаких плата”, како је на данашњој конференцији за новинаре објаснила председница Комисије за родну равноправност Скупштине Града Новог Сада Мирјана Василић, треба да се одржи 10. јуна, а позив да учествују у акцији већ је послат на адресе више од 100 маркета, радњи и тржних центара.

– Статистички гледано, разлика у платама између мушкараца и жена износи 11 одсто и ми смо се одлучиле да организујемо акцију, позовемо привредне субјекте да учествују у њој, буду друштвено одговорни и допринесу подизању свести о потреби за родном равноправношћу – истакла је председница Комисије Мирјана Василић.

Она је додала да се сличне акције организују широм света, да је у неким земљама, попут Немачке, разлика у платама и већа, али и да се тамошње продавнице у великом броју одазивају оваквим акцијама.

Директорка Покрајинског Завода за родну равноправност Војводине Дијана Миловић истакла је да је Завод подржао акцију, те истакла да је Нови Сад први град у Србији који је организује.

– Без обзира што Нови Сад предњачи у родној равноправности, овакве акције пре свега служе да скрену пажњу на неравноправан положај жена, а смисао акције је да привуку пажњу јавности како би се подигла свест о родној равноправности – образложила је Миловић циљ акције.

Говорећи о разлици у платама између мушкараца и жена, Миловић је навела да 11 одсто мања плата заправо значи да жене током године за 22 радна дана не буду плаћене.

Председница Комисије за радно равноправност Мирјана Василић још једном је упутила апел радњама и продавницама, које нису добиле позив Комисије, да слободно могу да се укључе у акцију и омогуће женама 11 одсто попуста на артикле 10. јуна. Она је прецизирала да свако може да се пријави Скупштини Града Новог Сада, Комисији за родну равноправност, Улица Жарка Зрењанина 2, како би учествовао у акцији.