Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић потписао је Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу у присуству Заштитнице грађана Града Новог Сада Марине Попов-Иветић и председнице Комисије за родну равноправност Скупштине Града Мирјане Василић. Тиме је Град Нови Сад преузео обавезу да промовише најбољу праксу у погледу истинске равноправности полова.21-06-17-1 Повеља је намењена локалним и регионалним управама Европе, које се њеним потписивањем јавно обавезују да ће следити принципе родне равноправности и спроводити одредбе прописане Повељом у својим срединама.

– Потписивањем Европске повеље о једнакости жена и мушкараца смо озваничили политику и идеју која је иначе дубоко инкорпорирана у све оно што радимо. Сви смо усмерени ка истом циљу, а то је већа једнакост жена у свим областима друштвено-политичког живота. Град Нови Сад са својим партнерима из државних институција и цивилног сектора, свих ових година води активну политику како би се спречило насиље над женама. Истовремено, иницирали смо и подржали многе пројекте којима се оснажује улога жене у заједници, првенствено економска. Ми ћемо и даље много радити на томе и активно се бавити овом темом, а позивам колеге из других локалних самоуправа да следе пут Новог Сада, да покажу да су јасно опредељени да се женама обезбеди бољи положај. Поносан сам на све моје колеге које деле исте вредности, на колегинице које су сјајни сарадници и врхунски професионалци, али и на то што Србија има изврсне жене на местима највеће одговорности, гувернерку, председницу Народне скупштине, министарке, и коначно, што ћемо имати прву председницу Владе – рекао је градоначелник Милош Вучевић.21-06-17-2

Заштитница грађана Града Новог Сада Марина Попов-Иветић истакла је да се мора променити свест у друштву о подели на мушке и женске послове и да приликом запошљавања треба да су примарне квалификације, без обзира на пол, те да је у том смислу Повеља веома значајна, јер прокламује једнака права за све.

Председница Комисије за родну равноправност Скупштине Града Мирјана Василић нагласила је да је сада на том телу да изради Акциони план у наредне две године, а на основу статистичких података у више области, и поздравила родно одговорно буџетирање у свим сферама, где је то могуће.21-06-17-3

– Комисија за родну равноправност Скупштине Града Новог Сада је до сада на плану родне равноправности урадила доста, али тек предстоји важан посао, а то је израда Акционог плана и обезбеђивање услова за његову примену у пракси. Нови Сад је град који искрено ради на омогућавању једнаких шанси за жене и мушкарце, јер смо свесни да само заједно можемо радити на развоју нашег града и наше државе – поручила је Василић.

Град Нови Сад је 23. марта 2017. године усвојио Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу као програмски основ за планирање у области родне равноправности. Она представља основ за израду Локалног акционог плана за родну равноправност од 2017. до 2019. године, који ће бити усклађен са стратешким правцима дефинисаним Националном стратегијом за родну равноправност за период од 2016. до 2020. године.